Tieto zemiaky nemajú chybu, dodržte tento postup a urobí sa na nich taká kôrka, ako keby boli naozaj vyprážané. Fantastická príloha. Postup mám priamo od šéfkuchára môjho kamaráta.
Finta spočíva nielen v úprave oleja/masti, ale aj pridaním jedlej sódy, ktorá spôsobí, že zemiaky budú po upečení chutiť celkom inak. Dodržte len tento postup!
Potrebujeme:
Soľ
½ lyžičky jedlej sódy
2 kg zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na štvrtinky alebo osminky podľa veľkosti)
5 lyžíc olivového oleja (75 ml), alebo bravčovej masti
Hrsť rozmarínu spolu s petržlenovou vňaťou
3 stredne veľké strúčiky cesnaku
Čierne mleté korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov. Na sporák dáme 2 litre vody a privedieme do varu, do vody dáme 2 lyžice soli, sódu a zemiaky. Varíme, kým zemiaky nezmäknú (nie sú celkom rozvarené, ale keď do nich zapichnete nôž, ide to pomerne jednoducho). Pri nových stačí 10 minút.
Na panvici zahrejeme olej alebo masť a keď je horúci, nakrájame doň cesnak a restujeme 3 minúty dozlatista. Teáto zmena spôsobí, že zemiaky dostanú celkom inú chuť, ako keď k nim cesnak nakrájate dodatočne. Ďalšiu zmenou je, že olej či masť bude pri zmiešaní so zemiakmi horúci, to je veľmi dôležité.
Zemiaky scedíme, hneď premiešame s ochuteným olejom a preložíme na plech tak, aby boli zemiaky po celej ploche (nie nakope).
Vložíme do rúry a pečieme 20 minút, potom zľahka premiešame (stačí len potriasť plechom) a ešte asi 20 minút necháme zapiecť. Pridáme petržlen, tymián a hneď podávame.