Nikdy v živote som nejedla lepšie pečené zemiaky: Tajný trik šéfkuchára, aby boli po upečení chrumkavé ako hranolky!

Tieto zemiaky nemajú chybu, dodržte tento postup a urobí sa na nich taká kôrka, ako keby boli naozaj vyprážané. Fantastická príloha.  Postup mám priamo od šéfkuchára môjho kamaráta.

Finta spočíva nielen v úprave oleja/masti, ale aj pridaním jedlej sódy, ktorá spôsobí, že zemiaky budú po upečení chutiť celkom inak. Dodržte len tento postup!

Potrebujeme:

Soľ

½ lyžičky jedlej sódy

2 kg zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na štvrtinky alebo osminky podľa veľkosti)

5 lyžíc olivového oleja (75 ml), alebo bravčovej masti

...

Hrsť rozmarínu spolu s petržlenovou vňaťou

3 stredne veľké strúčiky cesnaku

Čierne mleté korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov. Na sporák dáme 2 litre vody a privedieme do varu, do vody dáme 2 lyžice soli, sódu a zemiaky. Varíme, kým zemiaky nezmäknú (nie sú celkom rozvarené, ale keď do nich zapichnete nôž, ide to pomerne jednoducho). Pri nových stačí 10 minút.

Na panvici zahrejeme olej alebo masť a keď je horúci, nakrájame doň cesnak a restujeme 3 minúty dozlatista. Teáto zmena spôsobí, že zemiaky dostanú celkom inú chuť, ako keď k nim cesnak nakrájate dodatočne. Ďalšiu zmenou je, že olej či masť bude pri zmiešaní so zemiakmi horúci, to je veľmi dôležité.

Zemiaky scedíme, hneď premiešame s ochuteným olejom a preložíme na plech tak, aby boli zemiaky po celej ploche (nie nakope).

Vložíme do rúry a pečieme 20 minút, potom zľahka premiešame (stačí len potriasť plechom) a ešte asi 20 minút necháme zapiecť. Pridáme petržlen, tymián a hneď podávame.