Najlepšie oškvarkové pagáče

Nadýchané oškvarkové pagáče ako od babičky. Pripravte si jedinečné domáce pečivo, ktorému sa jednoducho nedá odolať!

Nadýchané oškvarkové pagáče ako od babičky. Pripravte si jedinečné domáce pečivo, ktorému sa jednoducho nedá odolať!

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

250 g masla alebo palmarínu

1 žĺtok

400 ml vlažného mlieka

1 vajce

...

5 lyžičiek soli

1 kocku čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

450 g oškvarkov – mletých

3 lyžice masti

Na potretie:

Vajce

Postup:

Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. V strede urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozmelíme droždie a zalejeme teplým mliekom.

Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajce, soľ, zvyšné mlieko. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.

Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Mleté škvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkovej zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.

Potom, ako necháme cesto posledný krát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm a z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovátko. Na vrch pagáčikov môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaný vzor.

Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.

Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty