Langoše z klasického kysnutého cesta už nerobím, toto je jednotka: Fantastické cesto z kyslej smotany a bez vajec – 5 minút roboty a vydrží aj týždeň!

Ak si z času na čas dáte dobrý langoš, tento recept vrelo odporúčam. Mám od tety kuchárky, ku ktorej sme každé leto chodili na langoše do Podhájskej. Sú to už roky, no na tieto langoše sa vždy stálo v poriadnej fronte.

Potrebujeme:

500 ml mlieka

250 ml kyslej smotany

1 kg hladkej múky

30 g droždia

1,5-2 lyžičky soli

...

Ak vás zvykne páliť záha, vymeňte kyslú smotanu za jogurt a pridajte do cesta aj 1 lyžičku jedlej sódy.

Postup:

V mise v mlieku rozmiešame droždie, pridáme zvyšok surovín a vymiešame cesto.

Hneď, keď je cesto hotové,dáme ho do dostatočne veľkého plastového vrecka alebo dózy  s vekom a uzavreté uložíme do chladničky, kde nám nakysne (pozor ak máte príliš malé vrecko, aby vám neprasklo).

Na druhý deň môžeme vyprážať. Z cesta si odkrojíme kúsok, ktorý potrebujeme a na zľahka pomastenej pracovnej doske roztiahneme do tvaru placky. Cesto sa nelepí, je vláčne a dobre sa s ním pracuje.

Langoše usmažíme klasicky v oleji na panvici,  potom obrúskom ľahko odsajeme prebytočný tuk a môžeme ich potierať. Ja potieram cesnakom a dávam kečup a strúhaný syr. Každý, ako má rád.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Janka V.