Najlepšie kulinárske triky: Naučte sa ich a vaše jedlá budú ako z luxusnej reštaurácie!

Ak vás zaujíma, ako vedia vychytení kuchári pripraviť vždy bezchybné a chutné jedlá, potom ste len krôčik od toho, aby ste sa to tiež naučili. Majú totiž svoje triky, ktoré si mnohí starostlivo chránia. Tí otvorenejší však prezradili niektoré z nich a my sa s vami teraz o ne podelíme. Dobrá rada sa predsa v kuchyni vždy zíde :)

Ak vás zaujíma, ako vedia vychytení kuchári pripraviť vždy bezchybné a chutné jedlá, potom ste len krôčik od toho, aby ste sa to tiež naučili.

Majú totiž svoje triky, ktoré si mnohí starostlivo chránia.

Tí otvorenejší však prezradili niektoré z nich a my sa s vami teraz o ne podelíme. Dobrá rada sa predsa v kuchyni vždy zíde :)

Tajomstvo šťavnatého mäsa

 

Mäso sa veľmi ľahko pri príprave vysuší. Aby ste tomu zabránili, naložte ho pred prípravou na chvíľu do soľanky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Všetko čo potrebujete sú tri poháre vody, 1/4 šálky soli a 1/4 šálky cukru.

Takto naložené mäso vložte minimálne na hodinu do chladničky (závisí od veľkosti a hrúbky mäsa).

Táto doba by však nemala presiahnuť 8 hodín.

Najlepšie palacinky

 

 

Do palacinkového cesta pridajte vždy 2 polievkové lyžice smotany. Cesto bude krásne nadýchané a chuťovo lepšie.

Tajomstvo korenia

 

Vybrané koreniny je dobré chvíľu opekať v hrnci, kým nezačnú voňať.

Namiešajte si vlastný mix korenín a potom pripravte jedlo podľa postupu.

Zemiaková kaša

 

Veľmi dôležitý je výber správnych zemiakov.

Aby ste dosiahli dokonalú chuť a konzistenciu, pridajte vždy trochu mlieka a masla. Vodu zo zemiakov vždy dobre zlejte.

Ak chcete, aby kaša chutila skutočne luxusne, do roztlačených zemiakov vždy dajte smotanu na šľahanie a trochu masla.

Nikdy však nie studené, ale zahrajte takmer až k bodu varu a následne vmiešajte do horúcich zemiakov.

Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!

 

 

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy.

Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej).

Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum.

Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.

Perfektný steak

 

 

Ak chcete pripraviť dokonalý steak, nikdy nepečte mäso, ktoré ste práve vytiahli z chladničky.

Počkajte aspoň 1 – 2 hodiny, aby malo izbovú teplotu.

Vďaka tomu sa opečie rovnomerne. Mäso treba tiež pred opekaním zbaviť zbytočnej vlhkosti.

Ryža

 

Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna.

Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie.

Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú.

Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Praženica

 

scrambled-664x373

 

Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob.

Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.

Ľahké nadýchané cesto

 

Do maslového cesta pridávajte vždy zmäknuté maslo izbovej teploty.

Ryby

 

Predtým ako začnete rybu vysmážať, alebo grilovať, potrite ju tenkou vrstvou majonézy a osoľte. Pred jedlom môžete pokvapkať citrónovou šťavou.

Cukor

 

Cukor nevyužívajte iba ako sladidlo. Je to aj skvelý zvýrazňovač chuti, rovnako ako soľ. Pridajte trochu cukru a chuť pokrmov bude výraznejšia.

Vajcia

 

Na dokonalé volské oko potrebujete trochu masla, vajce a soľ.

Pol lyžičky masla rozpustite na panvici, keď je panvica dostatočne pripravená rozbite do nej vajíčko a pripravujte 4 minúty.

Potom pridajte trochu soli. Hotovo.

111-664x221

 

Ak chcete volské oko premeniť na kulinársku pochúťku, prilejte na panvicu k vajciam vodu a panvicu prikryte.

Výsledok bude takmer rovnako dobrý, ako keď pripravujte lahodné stratené vajce.

Cesnaku sa nebojte

 

 

Ak sa bojíte používať cesnak do jedla kvôli jeho výraznému pachu, ktorý cítiť z úst aj po dojedení, pridajte doňho trochu citrónovej šťavy. Neutralizuje zápach, ale chuť sa zachová.

Chrumkavý chlieb

 

 

Ak ste milovníkom domáceho chleba a pravidelne si ho pripravujete, skúste vložiť pred pečením na dno rúry plech s vodou.

Chlieb sa dokonale upečie a kôrka bude krásne chrumkavá.

Krémová polievka

 

 

Skôr ako začnete variť krémovú polievku, opečte zeleninu v troche olivového oleja.

Potom pridajte vodu, alebo vývar. Opekanie zeleniny spôsobí karamelizáciu cukru v zelenine a bude mať lepšiu chuť.

Tento trik si treba pamätať aj pri príprave duseného mäsa so zeleninou.

Ešte niečo užitočné pre každodenné varenie

 

Ak pri varení príloh nahradíte vodu vývarom – získate omnoho lepšie chute.

 

Cream_Sauce_For_Vegetables

 

Aby sa smotanová omáčka nezrazila a nevytvorili sa v nej hrudky, jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku. Omáčka bude hladká a nezrazí sa.

Ak pridávate do omáčok kyslú smotanu, zrazeniu omáčky zabránite tak, že kyslú smotanu najskôr zmiešame s malým množstvom omáčke a až potom vmiešame do zvyšku omáčky.

Dávajte však pozor, aby sa omáčka prudko nevarila.

 

20110314-salt

Pri príprave steakov používajte namiesto bežnej soli morskú alebo košér soľ. Jódovaná soľ nezbaví mäso špecifického zápachu krvi, ktorý môže pokaziť výsledok. Zvyšné dve soli tento zápach neutralizujú.

clipboard-664x220

Ak chcete získať mäkšie a šťavnatejšie mäso, pridajte k nemu pred tepelnou úpravou zmes vaječných bielkov a kukuričného škrobu. Táto kombinácia je tiež skvelá ako základ pre marinádu.

2o6vyq7sxcepllg-xtysiw-article-664x219
Upečte perfektný koláč aj bez receptu. Pred pečením sa uistite, že váha cukru je rovnaká ako váha oleja a váha cukru a oleja je rovnaká ako váha múky a vajec.

baking-664x373

Pri pečení pridajte do cesta štipku soli. Tá podporí sladkú chuť výsledného dezertu.

7e4816-664x219

K duseným pokrom a do omáčok pridajte sladkú horčicu alebo trochu arašidového masla. Pokrmy budú mať lepšiu a plnšiu chuť.

Keď varíte karfiol, do vody dajte vždy aj lyžičku jedlej sódy. Karfiol si nielen zachová farbu a počas varenia sa zbavíte jeho typického zápachu, ale bude chutnejší, perfektne pripravený na smaženie, alebo zapekanie. Verte mi, že ide o výborný karfiolový nápad!

 

Foto: pixabay