Karamel sa stal obľúbenou súčasťou mnohých sladkostí, aj dezertov.
A keď ochutnáte nezameniteľnú chuť tohto mliečneho karamelu, nebudete mu vedieť odolať.
Výborná maškrta, ktorá sa hodí napríklad na palacinky, zmrzlinu alebo do rôznych dezertov.
Postupujte podľa tohto receptu od našej čitateľky Sašky a budete nadšení!
Potrebujeme:
125 g masla
200 g trstinového cukru
160 ml šľahačkovej smotany
štipku soli
1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Na prípravu tohto mliečneho karamelu (karamelového Salka) je vhodné použiť panvicu alebo hrniec s hrubým dnom.
Pomaly roztopíme maslo, do ktorého vmiešame kryštálový cukor.
Miešame po dobu 2 minút.
Keď je zmes kompaktná, je čas zapracovať do nej šľahačkovú smotanu.
Ideálne je vopred si vybrať šľahačkovú smotanu z chladničky, aby mala izbovú teplotu.
Keď ju nalejeme do maslovej hmoty s cukrom.
Miešame znova približne 2 minúty.
V miešaní pokrašujeme, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
Potom odstavíme panvicu z ohňa.
Primiešame štipku soli a lyžičku vanilkového extraktu.
Karamel miešame ešte asi 1 minútu.
Nalejeme do vhodnej nádoby.
Necháme úplne vychladnúť, potom môžeme vložiť do chladničky.
Vydrží po dobu 1 mesiaca.
Je vhodný do zákuskov, tort aj ďalších receptov.
Dobrú chuť!