plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie kapustové huľky podľa babičky Jolanky zo Stropkova: Vzácny a dlho hľadaný recept, na ktorý by sa nemalo zabudnúť!

Vzácny recept na pravé huľky podľa babky Jolanky (80 r.) zo Stropkova. Lepší recept na tradičnú slovenskú pochúťku by ste hľadali len ťažko. Určite vyskúšajte a nebudete ľutovať!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

1 kg mletého mäsa

1 cibuľu

250 ml ryže

2 paradajkové pretlaky (do mäsa aj do nálevu)

100 ml oleja

Červenú papriku (korenie)

1-2 zelené papriky

Soľ, čierne mleté korenie

Kyslú kapustu aj so šťavou

Postup:

Z kapusty vyrežme hlúby. Celú hlávku kapusty vložíme do hrnca s vriacou vodou (sparíme si listy, aby sa nám jednoduchšie plnili a zatáčali). Postupne z hlávky oddeľujeme jednotlivé listy, vyberáme z vody a necháme vychladnúť.

Ryžu zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút postáť. Vodu potom scedíme, ryžu zamiešame s mletým mäsom a paradajkovým pretlakom. Do zmesi pridáme aj nadrobno nakrájanú papriku.

Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Potom odstavíme, pridáme mletú papriku a zamiešame do ryžovo-mäsovej zmesi.

Plnku okoreníme a osolíme podľa chuti. Pripravíme si hrniec a na jeho dno dáme trochu kyslej a sladkej kapusty. Veľké kapustové listy predelíme na polovicu, plníme a robíme závitky. Ukladáme do hrnca vedľa seba a nad seba.

Nálev: Druhý paradajkový pretlak rozmiešame s vodou a šťavou z kyslej kapusty. Huľky zalejeme nálevom tak, aby boli pokryté. Podľa potreby pridáme vodu. Takto pripravené varíme asi 70 minút na miernom ohni.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Za recept ďakujeme Senajovcom zo Stropkova

Najlepšie recepty na dnes