Hovorí sa, že dobrá polievka je základ. Ak vám už dochádzajú nápady, ako fantastickú polievočku pripraviť, ponúkame vám inšpiráciu.
Brokolicová krémová
zdroj: femina.hu
Potrebujeme:
60 dkg zemiakov
0,5 hlávky brokolice
100 g strúhaného syra
2 dl smotany na šľahanie
3 plátky slaniny
3 lyžice oleja
1 kus cibule
1 kus bobkového listu
1 bujón zeleninový
Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobno.
Nakrájame si aj slaninku nadrobno a osmažíme na troche oleja dozlatista.
Nakrájanú cibuľu pokrájame a osmažíme vo zvyškom tuku, potom pridáme zemiaky a brokolicu nakrájnú na ružičky.
Zalejeme jedným a pol litrom vody, pridáme bujón. soľ, korenie, muškátový oriešok a bobkový list.
Varíme domäkka približne 20 minút.
Nakoniec pridáme do polievky smotanu, strúhaný syr a môžeme ešte rozmixovať – ak chcete mať v polievke kúsky zeleniny tak mixovanie môžete vynechať. Podávame s osmaženou slanikou.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.
Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle.
Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.
Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom.
Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.
Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
dve lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode.
Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo
Potrebujeme pre 4 osoby:
4 kusy mrkva
1 smotana na varenie
1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)
1 kus zeleru
1 zemiak
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
2 kusy petržlenu
Kúsok petržlenu (koreň)
pažítka
soľ
1 koreň zázvoru
vodu
Postup:
Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky.
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením.
Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak.
Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa.
Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.
Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli.
Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme.
Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Šošovicová na kyslo
Potrebujeme:
250 g šošovice
voda
bobkový list
200 g zemiakov
soľ (štipka)
2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)
30 g hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava
Postup:
Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom.
Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.
V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.
Rýchla bryndzová polievka
Potrebujeme:
zemiaky
bryndza
polohrubá múka
vajce 1 ks
mletá rasca
soľ na dochutenie
Postup:
Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná.
Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili.
Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.
Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.
Voňavá polievka s údeným kuracím mäsom a taveným syrom
Potrebujeme:
300 g údeného kuracieho stehna
3 polievkové lyžice taveného syra (použijem syr Viola)
3 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
kôprovú vňať (na servírovanie)
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
Postup:
Stehno uvaríme, vyberieme ho z vývaru a oberieme mäso od kosti. Obraté mäso vrátime späť do vývaru.
Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a nadrobno nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).
Cibuľu osmažíme dozlatista a pridáme do polievky.
Pridáme tavený syr.
Varíme na miernom ohni 15 – 20 minút prípadne dlhšie, kým polievka nebude hotová a syr sa úplne nerozpustí.
Pri podávaní posypeme najemno nakrájanou kôprovou vňaťou alebo inou chutnou bylinkou.
Výborná polievka s mäsovými knedličkami
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g mletého mäsa
100 g mrkvy
300 g zemiakov
100 ryže
40 g zelenej cibuľky
Soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Bobkový list
Postup:
Nechajte si v hrnci zovrieť vodu a vložte do nej nastrúhanú mrkvu spolu so zemiakom.
Z mletého mäsa si vytvarujte guličky.
Keď budú zemiaky hotové, pridajte do polievky mäsové guličky, ryžu, bobkový list, soľ a korenie.
Pre koncom pridajte nasekanú zelenú cibuľku a bylinky.
Babkina fazuľová
U nás doma polievky nikdy veľmi nešli, keď však dám na stôl túto polievku, každý pýta dupľu: Fazuľová podĺa babičkinho receptu.
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku alebo údené mäso
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Hrášková polievka s poľovníckymi klobásami a syrom
Potrebujeme:
1 pohár hrachu
3 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
5 poľovníckych klobás
1 tavený syr (prípadne 2 polievkové lyžice)
ľubovoľné bylinky
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
odhadované množstvo – 3 l
Postup:
Hrach namočíme do vody na 2 hodiny alebo na noc.
Do vriacej osolenej vody pridáme hrach, varíme približne 30 minút, pričom neustále odstraňujeme penu, pridáme zemiaky.
Pripravíme opraženú zeleninu.
Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame nadrobno), opražíme takmer do mäkka, pridáme nakrájané kolieska klobásky.
K hrachu a zemiakom vložíme osmaženú zeleninu, pridáme tiež tavený syr a varíme až pokiaľ sa syr úplne nerozpustí, pri podávaní posypeme bylinkami.
Hrášková polievka s kuraťom a hríbmi
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
150 g hríbov (použijem šampiňóny)
pol pohára hrachu (namočeného cez noc vo vode)
2 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
1 čajovú lyžičku horčice
kurkumu – na špičku čajovej lyžičky (prípadne viac podľa chuti, pre výraznejšiu žltú farbu)
rastlinný olej na smaženie
soľ a korenie (podľa chuti)
bylinky – na servírovanie
Postup:
Hrach varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vriacej vode. Varíme minimálne 30 minút.
Prsia nakrájame na malé kúsky.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru k hrášku a mäsu, povaríme aspoň 15 minút.
Pripravíme opraženú zeleninu.
Mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame na malé kúsky), cibuľu nakrájame na malé kocky.
Opražíme zeleninu dočervena, pridáme hríby, horčicu a dusíme na miernom plameni približne 5 minút.
Vložíme hotovú opraženú zeleninu do vývaru, pridáme kurkumu, soľ a korenie.
Polievku varíme ešte približne 10 minút, odstavíme a necháme postáť.
Pri servírovaní posypeme čerstvými bylinkami.
„Charčo“ s kuracím mäsom
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 mrkvu
1 cibuľu
100 g ryže
3 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
soľ a korenie (podľa chuti)
menší zväzok byliniek
rastlinný olej (na smaženie)
odhadované množstvo – 3 litre
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Ryžu varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vode.
Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle (alebo nakrájame na kolieska).
Cibuľu nakrájame na malé kocky. Mrkvu a cibuľu opražíme, pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájané bylinky a necháme trochu podusiť.
Pridáme do polievky opraženú zeleninu, posolíme, okoreníme.
Keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme polievku bylinkami.
Paradajková polievka s mäsovými knedličkami a cícerom
Potrebujeme:
400 g mletého hovädzieho mäsa
1 pohár cíceru (namočeného predtým vo vode)
3 zemiaky
1 mrkvu
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 menšiu sladkú papriku
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
rastlinný olej (na smaženie)
soľ a korenie (podľa chuti)
Postup:
Odhadované množstvo – 4 litre. Cícer uvaríme v osolenej vode do mäkka. Z mletého mäsa vymodelujeme menšie knedličky a pridáme ich k cíceru.
Pripravíme opraženú zeleninu; Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a opražíme.
Pridáme nadrobno nakrájanú sladkú papriku a cesnak s paradajkovým pretlakom, podusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút (pravidelne miešame, aby neprihorelo).
Opraženú zeleninu pridáme k varenému cíceru a knedličkám.
Pridáme zemiaky nastrúhané na veľkom strúhadle, posolíme, okoreníme, keď polievka zovrie, podusíme ju ešte na miernom ohni približne 20 minút, potom odstavíme a necháme ju 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme bylinkami.
Soľanka po „sibírsky“ s hríbmi
Potrebujeme:
300 g hovädzieho mäsa
200 g údenej klobásy
200 g šunky
1 cibuľu
200 g hríbov (použijem vopred uvarené podpňovky)
2 kvasené uhorky
150 g odkôstkovaných olív
2 paradajky
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
1 citrón
Postup:
Odhadované množstvo 3 – 3,5 litra. V osolenej vode pripravíme vývar z hovädzieho mäsa, mäso vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a hneď vložíme späť do hrnca spolu s hríbmi. Okoreníme.
Cibuľu nakrájame, opražíme dozlatista, pridáme nakrájanú šunku a údenú klobásu, všetko spolu pražíme približne 5 minút, pridáme nakrájané paradajky bez šupky a paradajkový pretlak, dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút.
Opraženú zeleninu vložíme do hovädzieho vývaru, pridáme nakrájané uhorky a olivy, necháme zovrieť, odstavíme a necháme soľanku postáť približne 20 minút.
Pri podávaní každý tanier ozdobíme plátkom citróna.
Výborné s kyslou smotanou a podrvenými bylinkami.
Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 mrkvu
3 zemiaky
za menšiu hrsť hrášku (použijem čerstvý)
1 cibuľu
50 g syra
1 vajce
4 polievkové lyžice múky (môže byť aj viac alebo menej, závisí od druhu múky)
soľ a korenie (podľa chuti)
Rastlinný olej (na smaženie)
Postup:
V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, mäso odkostíme, pokrájame a vrátime hneď späť do vývaru.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru.
Opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).
Opraženú zeleninu vložíme do polievky, osolíme, okoreníme a varíme až kým nebude polievka takmer hotová.
Pripravíme syrové halušky; Syr nastrúhame nadrobno na strúhadle, pridáme vajce, zamiešame a postupne pridávame malé porcie múky, zamiesime tak, aby sa cesto jemne lepilo na ruky a vymodelujeme z neho menšie guľky.
Halušky pridáme spolu so zeleným hráškom do polievky a varíme ešte približne 10 minút, zakryjeme pokrievkou a necháme postáť približne 5 minút.
Kuracia polievka s vajcovými palacinkovými rezancami
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
3 vajcia
1 mrkvu
1 cibuľu
2 zemiaky
soľ a korenie (podľa chuti)
rastlinný olej (na smaženie)
Postup:
V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, nakrájame prsia na menšie kúsky a vložíme ich späť do vývaru.
Pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky. Pripravíme osmaženú zeleninu; Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle a cibuľu nakrájame ma maličké kocky, osmažíme.
Osmaženú zeleninu vložíme do polievky a povaríme približne 15 minút. Vajcia osolíme, okoreníme a vyšľaháme. Opečieme ich z oboch strán ako palacinky (3 vajcia na tri palacinky).
Vaječné palacinky necháme zľahka vychladnúť nakrájame ich na pásy, vložíme do polievky, keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť. Posypeme rozdrvenými bylinkami a servírujeme.
Fínska polievka s lososom a smotanou
Potrebujeme:
300 g polievkovej zmesi z lososa (hlavy, chrbty, chvosty)
300 g lososového filé
3 zemiaky
1 mrkvu
2 cibule
1 pohár sladkej smotany
soľ a korenie (podľa chuti)
Postup:
Odhadované množstvo – 3 l. Polievkovú zmes varíme cibuľou v celku, keď začne vrieť postupne zbierame penu.
Zmes vyberieme z vývaru. Vývar precedíme, vrátime na sporák, keď zovrie pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky, nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
Keď vývar zovrie, pridáme nakrájaného lososa, posolíme, okoreníme. Varíme približne 20 minút, pričom neustále zbierame penu.
Nakoniec doň nalejeme smotanu, necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a necháme 20 minút postáť.