plny-hrniec_transparent_negativ.png

Potrebujete len pár hrstí fazule a už nikdy nebudete váhať, čo pripraviť na obed: 9 receptov na výborné jedlo za lacný peniaz, netreba ani mäso!

Strukoviny sú zdravá a plnohodnotná potravina, ktorú by sme mali pravidelne zaradiť do svojho jedálnička. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, obsahujú vitamíny A, B, C, E, K a sú tiež prírodným zdrojom zdravých sacharidov. Podporujú trávenie, obnovujú črevnú mikroflóru, normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, a výborne vplývajú aj na pokožku, nechty a vlasy. Sú nielen zdravou, ale aj cenovo dostupnou a chutnou potravinou a preto sa rozhodne oplatí, konzumovať ich pravidelne. Prinášame vám zoznam najlepších receptov, ktoré si obľúbi celá rodina!

Nesmrteľná fazulačka od našej babičky

Potrebujeme:

2 hrste bielej fazule

1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku

2 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

1 vajce

Soľ, korenie

Kvapku octu

Voliteľné:

1 mrkvu

1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku

Postup:

Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).

V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.

Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Fazuľový šalát s cibuľou a hubami

Potrebujeme:

500 g sterilizovanej fazule

500 g šampióňónov

4 kusy sterilizovaných uhoriek

2 ks cibule

3 lyžice oleja

Soľ a čiernej korenie podľa chuti

Postup:

Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.

Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.

Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.

Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.

Trenčiansky párok s fazuľou po domácky:

Potrebujeme:

300 g bielej fazule

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

vývar z kostí alebo kuracie

140 g paradajkového pretlaku

6 nožičiek kvalitných tenkých párkov

lyžička mletej papriky

lyžice hl. múky

soľ

korenie

cukor

olej

50 ml smotany na varenie (voliteľné)

Postup:

Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Druhý deň vodu zlejeme. Fazuľa uvaríme vo vývare do mäkka.

Na oleji speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme papriku, pretlak a chvíľu restujeme. Vsypeme lyžicu múky a po chvíli pretlak zalejeme vývarom z fazule.

Povaríme 8-10 minút. Primiešame scedenú fazuľu a nakrájaný párok na kolieska. Spoločne prehrejeme. Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Ja zvyknem do fazule zamiešať aj domáce lečo, prípadne podávame zjemnené smotanou. Výborne sa k tomu hodí aj domáci chlebík.

Ja robím aj do zásoby do pohárov. Jednoducho dáme do čistých pohárov na zaváranie a sterilizujeme.

Autorkou receptu je pani Milada Vavrošová.

Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou

celerový šalát

Potrebujeme:

  • 1 papriku;
  • 2 zelery;
  • 2 uhorky;
  • 200 gramov červenej fazule;
  • 2 paradajky;
  • pol cibule;
  • 300 g čínskej kapusty;
  • 200 g nastrúhanej mrkvy;
  • 2 lyžice slnečnicového oleja;
  • soľ, korenie.

Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.

S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi

šalát s paprikou

Potrebujeme:

  • 200 gramov červenej fazule;
  • 250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;
  • 1 červená cibuľa;
  • 1 paprika;
  • polovica červenej  papriky;
  • 50 g vlašských orechov;
  • 100 ml horúcej vody;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 2 lyžice octu;
  • 10 g štipľavej papriky;
  • 2 lyžice olivového oleja;
  • koriander;
  • soľ a korenie.

Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút. Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením. Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.

TIP ako variť fazuľu

Prinášame skvelý tip ako uvariť fazuľu tak, aby ste sa vyhli nepríjemným vedľajším účinkom a užívali si jej výhody.

Príčina zvýšenej tvorby plynov spočíva v oligosacharidoch. Tieto látky sa nestrávia a vyvolajú aktívnejší proces fermentácie, ktorý vedie k nadúvaniu. Našťastie sa dajú ľahko zlikvidovať pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!

  1. Na začiatku namočte fazuľu cez noc. Mala by stáť aspoň 8 hodín, potom treba vodu zliať a fazuľu dôkladne opláchnuť.
  2. Následne nalejte čistú vodu, priveďte do varu a potom opäť vodu zlejte pomocou cedníka a prepláchnite studenou vodou.
  3. Fazuľu nechajte zovrieť a varte asi 15 minút. Naposledy sceďte a opláchnite, napustite novú studenú vodu a teraz varte až do úplného uvarenia.

Takto pripravená fazuľa je pre žalúdok oveľa prijateľnejšia.

Zemiakovo- šošovicové fašírky so syrom

Potrebujeme:

150 g šošovice

100 g tvrdého syra

2-3 zemiaky (môžeme nahradiť cuketou)

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice olivového oleja

6 lyžíc strúhanky

3 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate

Soľ, čierne mleté kroenie a sladkú papriku

Na obaľovanie:

Zmes strúhanky a kukuričnej múku

Postup:

Šošovicu umyjeme, zalejeme vodou a necháme variť 15-20 minút. Potom necháme vychladnúť.

Vychladnutú šošovicu zmiešame s cibuľou nakrájanou nadrobno, syrom, pretlačeným cesnakom, strúhanými zemiakmi, strúhankou, olejom, vajíčkom a petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.

Vymiešame cesto z ktorého mokrými rukami tvarujeme jednotlivé fašírky a obaľujeme v zmesi strúhanky a kukuričnej múky. Fašírky vyprážame na oleji dozlatista. Papierovým servítkom vytlačíme z fašírok prebytočný olej a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Horčicovo-smotanové kuracie kúsky s hráškom

Potrebujeme:

600 g vykostených kuracích stehien bez kože

1 lyžicu múky

1 lyžicu masla

3 lyžice olivového oleja

5 ks jarnej cibuľky – zelenú aj bielu časť

Čierne korenie

Zväzok petržlenovej vňate

200 ml bieleho vína

300 ml mäsového vývaru

2 lyžice horčice

600 g mrazeného hrachu

200 ml smotany

1 trojuholník taveného syra

Postup:

Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky, vysušíme papierovou servítkou a obalíme v múke.

Olej a maslo zahrejeme na panvici a opražíme kuracie kúsky tak, aby sa mäso zatiahlo. Potom mäso z panvice vyberieme a na výpeku opražíme nadrobno nakrájanú zelenú cibuľku.

K cibuľke prilejeme víno a horčicu rozmiešanú v malom množstve vody. Privedieme do varu a pridáme hrach. Do panvice vrátime mäso, vývar, prikryjeme a varíme domäkka. Keď je mäso mäkké primiešame smotanu a tavený syr. Posypeme petržlenovou vňaťou a varíme ešte 2-3 minúty.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptneked

Cícerová nátierka

Potrebujeme:

1 pohár cíceru

2 PL masla

1 jarná cibuľka alebo menšia klasická cibuľa

pár kvapiek olivového oleja

jarná cibuľka

Štipka soli

Postup:

Cícer namočíme deň vopred, uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Rozmixujeme ponorným mixérom na hustý krém, pridáme maslo, najemno nasekanú cibuľku a bylinky na dochutenie. Podľa potreby dosolíme. Veľmi dobre chutí aj na hriankach. Rovnako pripravíme aj šošovicovú nátierku.

 

Najlepšie recepty na dnes