Strukoviny sú zdravá a plnohodnotná potravina, ktorú by sme mali pravidelne zaradiť do svojho jedálnička. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, vlákniny, obsahujú vitamíny A, B, C, E, K a sú tiež prírodným zdrojom zdravých sacharidov. Podporujú trávenie, obnovujú črevnú mikroflóru, normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, a výborne vplývajú aj na pokožku, nechty a vlasy. Sú nielen zdravou, ale aj cenovo dostupnou a chutnou potravinou a preto sa rozhodne oplatí, konzumovať ich pravidelne. Prinášame vám zoznam najlepších receptov, ktoré si obľúbi celá rodina!
Nesmrteľná fazulačka od našej babičky
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Fazuľový šalát s cibuľou a hubami
Potrebujeme:
500 g sterilizovanej fazule
500 g šampióňónov
4 kusy sterilizovaných uhoriek
2 ks cibule
3 lyžice oleja
Soľ a čiernej korenie podľa chuti
Postup:
Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.
Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.
Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.
Trenčiansky párok s fazuľou po domácky:
Potrebujeme:
300 g bielej fazule
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
vývar z kostí alebo kuracie
140 g paradajkového pretlaku
6 nožičiek kvalitných tenkých párkov
lyžička mletej papriky
lyžice hl. múky
soľ
korenie
cukor
olej
50 ml smotany na varenie (voliteľné)
Postup:
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Druhý deň vodu zlejeme. Fazuľa uvaríme vo vývare do mäkka.
Na oleji speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme papriku, pretlak a chvíľu restujeme. Vsypeme lyžicu múky a po chvíli pretlak zalejeme vývarom z fazule.
Povaríme 8-10 minút. Primiešame scedenú fazuľu a nakrájaný párok na kolieska. Spoločne prehrejeme. Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Ja zvyknem do fazule zamiešať aj domáce lečo, prípadne podávame zjemnené smotanou. Výborne sa k tomu hodí aj domáci chlebík.
Ja robím aj do zásoby do pohárov. Jednoducho dáme do čistých pohárov na zaváranie a sterilizujeme.
Autorkou receptu je pani Milada Vavrošová.
Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou
Potrebujeme:
- 1 papriku;
- 2 zelery;
- 2 uhorky;
- 200 gramov červenej fazule;
- 2 paradajky;
- pol cibule;
- 300 g čínskej kapusty;
- 200 g nastrúhanej mrkvy;
- 2 lyžice slnečnicového oleja;
- soľ, korenie.
Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.
S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi
Potrebujeme:
- 200 gramov červenej fazule;
- 250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;
- 1 červená cibuľa;
- 1 paprika;
- polovica červenej papriky;
- 50 g vlašských orechov;
- 100 ml horúcej vody;
- 2 strúčiky cesnaku;
- 2 lyžice octu;
- 10 g štipľavej papriky;
- 2 lyžice olivového oleja;
- koriander;
- soľ a korenie.
Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút. Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením. Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.
TIP ako variť fazuľu
Prinášame skvelý tip ako uvariť fazuľu tak, aby ste sa vyhli nepríjemným vedľajším účinkom a užívali si jej výhody.
Príčina zvýšenej tvorby plynov spočíva v oligosacharidoch. Tieto látky sa nestrávia a vyvolajú aktívnejší proces fermentácie, ktorý vedie k nadúvaniu. Našťastie sa dajú ľahko zlikvidovať pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!
- Na začiatku namočte fazuľu cez noc. Mala by stáť aspoň 8 hodín, potom treba vodu zliať a fazuľu dôkladne opláchnuť.
- Následne nalejte čistú vodu, priveďte do varu a potom opäť vodu zlejte pomocou cedníka a prepláchnite studenou vodou.
- Fazuľu nechajte zovrieť a varte asi 15 minút. Naposledy sceďte a opláchnite, napustite novú studenú vodu a teraz varte až do úplného uvarenia.
Takto pripravená fazuľa je pre žalúdok oveľa prijateľnejšia.
Zemiakovo- šošovicové fašírky so syrom
Potrebujeme:
150 g šošovice
100 g tvrdého syra
2-3 zemiaky (môžeme nahradiť cuketou)
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice olivového oleja
6 lyžíc strúhanky
3 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate
Soľ, čierne mleté kroenie a sladkú papriku
Na obaľovanie:
Zmes strúhanky a kukuričnej múku
Postup:
Šošovicu umyjeme, zalejeme vodou a necháme variť 15-20 minút. Potom necháme vychladnúť.
Vychladnutú šošovicu zmiešame s cibuľou nakrájanou nadrobno, syrom, pretlačeným cesnakom, strúhanými zemiakmi, strúhankou, olejom, vajíčkom a petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.
Vymiešame cesto z ktorého mokrými rukami tvarujeme jednotlivé fašírky a obaľujeme v zmesi strúhanky a kukuričnej múky. Fašírky vyprážame na oleji dozlatista. Papierovým servítkom vytlačíme z fašírok prebytočný olej a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika
Horčicovo-smotanové kuracie kúsky s hráškom
Potrebujeme:
600 g vykostených kuracích stehien bez kože
1 lyžicu múky
1 lyžicu masla
3 lyžice olivového oleja
5 ks jarnej cibuľky – zelenú aj bielu časť
Čierne korenie
Zväzok petržlenovej vňate
200 ml bieleho vína
300 ml mäsového vývaru
2 lyžice horčice
600 g mrazeného hrachu
200 ml smotany
1 trojuholník taveného syra
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky, vysušíme papierovou servítkou a obalíme v múke.
Olej a maslo zahrejeme na panvici a opražíme kuracie kúsky tak, aby sa mäso zatiahlo. Potom mäso z panvice vyberieme a na výpeku opražíme nadrobno nakrájanú zelenú cibuľku.
K cibuľke prilejeme víno a horčicu rozmiešanú v malom množstve vody. Privedieme do varu a pridáme hrach. Do panvice vrátime mäso, vývar, prikryjeme a varíme domäkka. Keď je mäso mäkké primiešame smotanu a tavený syr. Posypeme petržlenovou vňaťou a varíme ešte 2-3 minúty.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked
Cícerová nátierka
Potrebujeme:
1 pohár cíceru
2 PL masla
1 jarná cibuľka alebo menšia klasická cibuľa
pár kvapiek olivového oleja
jarná cibuľka
Štipka soli
Postup:
Cícer namočíme deň vopred, uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Rozmixujeme ponorným mixérom na hustý krém, pridáme maslo, najemno nasekanú cibuľku a bylinky na dochutenie. Podľa potreby dosolíme. Veľmi dobre chutí aj na hriankach. Rovnako pripravíme aj šošovicovú nátierku.