Všetci zisťovali, čo som spravila s tými fašírkami, že sú také fantastické: Tajomstvo je v tejto prísade nášho deda, pridajte ju a lepšie fašírky!

Môj dedo robil tie najlepšie fašírky na svete – či robíte fašírky, guľky z mletého mäsak, toto naozaj odporúčam – mám však aj starú fintu pre extra šťavnaté fašírky.

 

 

Nikdy nebudú vysušené a bez chuti – skúste a uvidíte sami.

Ešte dodávam, že vždy treba prísady pridávať podľa konzistencie, aby sa z hmoty dali tvarovať fašírky.

...

Ja dávam od oka, ale pomer surovín je približne takýto.

Potrebujeme:

 

 

500 g mletého mäsa – ja si meliem sama doma nie celkom najemno (ideálne je 1:1 bravčové a hovädzie mäso)

1 lyžica kremžskeh horčice

1 lyžica kyslej smtoany (nie kopcovitá)

Paradajkový pretlak (asi 1 lyžica)

1 surový zemiak alebo 1 uvarenú mrkvu – to zaručí, že fašírky ostanú nesmierne šťavnaté a nikdy sa nevysušia – ale nikdy nedávajte surovú mrkvu

1-2 vajcia (podľa veľkosti)

2 rožky namočené do kyslého mlieka

Soľ, korenie, rasca, majoránka

1 malá cibuľka nakrájaná nadrobúčko

1 strúčiky cesnaku pretlačený

Strúhanka na obaľovanie – domáca ideálne

Pálivá paprička alebo 1-2 strúčiky cesnaku – hodíme do masti na vyprážanie

Postup:

 

 

Rožky namočíme do mlieka.

Potom vymačkáme a pridáme k mäsku.

Primiešame aj ostatné prísady a hlavne, ak chcete, aby bolo mäsko šťavnaté, vždy pridajte buď jeden nastrúhaný surový zemiak, alebo 1 uvarenú mrkvu (nie surovú).

S mletým mäskom to dokáže hotové divy.

Ešte aj keď fašírky nestihnete zjesť na obed, budú výborné.

Z hmoty tvaruhejme mokrými rukami fašírky a obalíme v strúhanke.

 

 

Náš dedo vždy skôr ako dal do oleja prvé fašírky, krátko v ňom nechal pálivú papričku alebo cesnak – olej to krásne prevonia a keď začne takto rozvoniavať, vyberiem a pridáme fašírky.

Dedo niekedy vzal aj čerstvú šalotku zo záhrady, nakrájal na štvrtinku a vyprážal v oleji spolu s fašírkami.

 

 

Spraví to úplne inú chuť. Fašírky vypražíme ako zvyčajne – z oboch strán dozlatista.

Na praženie je najlepšia bravčová masť alebo repkový olej.

Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela Trogárová

Foto: tjn
Foto: tjn