plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie domáce žemle

Úžasne jemné a vláčne domáce žemle. Vynikajúco sa hodia na domáce hamburgery, alebo len tak, ak si chcete pochutnať na fantastickom domácom pečive.

Úžasne jemné a vláčne domáce žemle. Vynikajúco sa hodia na domáce hamburgery, alebo len tak, ak si chcete pochutnať na fantastickom domácom pečive.

Potrebujeme:

1 kocku čerstvého droždia

1 lyžičku kryštálového cukru

1 lyžicu hladkej múky

250 ml vlažného mlieka

Cesto:

700 g hladkej múky

1 lyžičku soli

1 bal. prášku do pečiva

50 g masla

150 ml mlieka

Na potretie:

1 vajce

Na posypanie:

Ľanové a sezamové semienka

Postup:

Kvasnice rozmelíme do teplého mlieka, pridáme cukor, múku a počkáme, kým vyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou, práškom do pečiva, zmäknutým maslom a pridáme kvások. Vymiesime hladké cesto.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Cesto je pripravené, keď zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 9 častí, z ktorých vytvarujeme okrúhle bochníky.

Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie – môžeme ho potrieť trochou oleja . Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch žemlí nie je zlatisto-hnedý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes