Najlepšie domáce lokše podľa našich babičiek!

Husacia sezóna je v plnom prúde. Bez domácich lokší to však nie ono. Poradíme vám, ako si vyrobiť luxusné domáce lokše. Najlepšie chutia potreté maslom alebo masťou, môžete ich však pripravovať aj na množstvo iných spôsobov – napríklad nasladko. Ich príprava je skutočne jednoduchá a postačia vám na ňu len 3 celkom základné suroviny. Pripravte si spolu s nami lokše tak, ako to robili naše staré mamy! :-)

Potrebujeme:

500 g zemiakov

200 g hladkej múky

Soľ

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode. Necháme vychladnúť, ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. K zemiakom pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do tvaru valca a rozdelíme na cca 15 ks – to budú jednotlivé lokše.

Každý kúsok rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou 1-2 mm. Lokše popicháme vidličkou a opekáme NASUCHO na panvici, liatinovom kruhu alebo na grile z oboch strán. Upečené lokše podávame potreté rozpusteným maslom, masťou alebo so sladkou náplňou.

...

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: reprofoto benni