Najlepšie domáce lístkové cesto

4 ingrediencie sú všetko, čo na prípravu domáceho lístkového cesta potrebujete. Výsledok je vynikajúci!

Lístkové cesto je dobré mať vždy poruke. Môžeme z neho rýchlo a jednoducho pripraviť skvelé dezerty, ale aj chutný obed či rýchlu večeru. Túto neoceniteľnú surovinu si však môžete rýchlo a jednoducho vyrobiť aj u vás doma. Je to skutočne jednoduché a potrebujete na to len 4 bežné suroviny.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžičku soli

500 g vychladeného masla

220 ml studenej vody

Postup:

Maslo nakrájame na kocky a zmiešame s múkou a soľou. Postupne do hmoty pridávame vodu a vymiesime hladké cesto (podľa potreby môžeme pridať ešte trochu vody, dôležité však je, aby bola voda studená).

...

 

Vypracované cesto zabalíme ho do fólie a vložíme na 10 minút do mrazničky (príp. na 20 minút do chladničky).

Potom ho preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika (20×40 cm).

Horný a spodný okraj preložíme smerom do stredu, potom cesto otočíme o 90 stupňov a opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Opäť zabalíme do fólie a vložíme na 10 minút do mrazničky.

Potom opäť vyberieme, rozvaľkáme a preložíme horný a spodný okraj smerom do stredu, otočíme o 90 stupňov, rozvaľkáme, zabalíme do fólie a uložíme do mrazničky.

Celý postup zopakujeme ešte 1 – 2 x.

Teraz by sme mali mať perfektné – hladké a pružné lístkové cesto, ktoré je pripravené na okamžité použitie. Prípadne ho môžeme zamraziť alebo skladovať 3 dni v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: citromhab