Lístkové cesto je dobré mať vždy poruke. Môžeme z neho rýchlo a jednoducho pripraviť skvelé dezerty, ale aj chutný obed či rýchlu večeru. Túto neoceniteľnú surovinu si však môžete rýchlo a jednoducho vyrobiť aj u vás doma. Je to skutočne jednoduché a potrebujete na to len 4 bežné suroviny.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 lyžičku soli
500 g vychladeného masla
220 ml studenej vody
Postup:
Maslo nakrájame na kocky a zmiešame s múkou a soľou. Postupne do hmoty pridávame vodu a vymiesime hladké cesto (podľa potreby môžeme pridať ešte trochu vody, dôležité však je, aby bola voda studená).
Vypracované cesto zabalíme ho do fólie a vložíme na 10 minút do mrazničky (príp. na 20 minút do chladničky).
Potom ho preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika (20×40 cm).
Horný a spodný okraj preložíme smerom do stredu, potom cesto otočíme o 90 stupňov a opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Opäť zabalíme do fólie a vložíme na 10 minút do mrazničky.
Potom opäť vyberieme, rozvaľkáme a preložíme horný a spodný okraj smerom do stredu, otočíme o 90 stupňov, rozvaľkáme, zabalíme do fólie a uložíme do mrazničky.
Celý postup zopakujeme ešte 1 – 2 x.
Teraz by sme mali mať perfektné – hladké a pružné lístkové cesto, ktoré je pripravené na okamžité použitie. Prípadne ho môžeme zamraziť alebo skladovať 3 dni v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: citromhab