Najlepšie klobásky na svete. My robíme každý rok takto začiatkom jari. Tento recept sa u nás dedí!
Potrebujeme:
17 kg vykosteného bôčika
3 kg zadného hovädzieho
40 dkg soľ
3 hlavičky cesnaku
korenie, rasca, sladká paprika pálivá paprika
3-4 litre studenej vody
Postup:
Bôčik pomeleme nahrubo, vysypeme soľ (2 dkg na 1 kg mäsa), dobre premiešame tak, aby v zmesi neboli žiadne vzduchové bublinky. Teraz je dôležité nechať mäsko dobre odležať. Dáme ho do vandlíka a necháme v chladničke, alebo na chladnom mieste 3-4 dni.
Keď sa mäsko odleží, preložíme ho do väčšej nádoby a primiešame doň aj koreniny a pretlačený cesnak – s pálivou paprikou opatrne, my si robíme vlastné korenie a bola to poriadna sila :-). Prípadne môžete pálivé celkom vynechať. Všetko dôkladne premiešame a pridávam studenú vodu (3-4 litre).
Medzitým pomeleme aj hovädzie mäso – to však už melieme najemno. Do mäska primiešame aj soľ (2 dkg na 1 kg mäsa) a vmiešame k bôčiku – dobre premeišajte.
Potom už len plním do črievok a takto naplnené uložím cez noc do chladna, aby mäso ešte dozrelo.
Údime vo vopred dobre vyhriatej udiarni pri cca 70-80 ° C asi 6 hodín. Klobásky necháme vychladnúť a otrieme ich obrúsky, aby nebola toľko cítiť mierna horkosť z dymu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)