plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie domáce klobásy pod slnkom: Vzácny recept od starého majstra mäsiara!

Najlepšie klobásky na svete. My robíme každý rok takto začiatkom jari. Tento recept sa u nás dedí!

Potrebujeme:

17 kg vykosteného bôčika

3 kg zadného hovädzieho

40 dkg soľ

3 hlavičky cesnaku

korenie, rasca, sladká paprika pálivá paprika

3-4 litre studenej vody

Postup:

Bôčik pomeleme nahrubo, vysypeme soľ (2 dkg na 1 kg mäsa), dobre premiešame tak, aby v zmesi neboli žiadne vzduchové bublinky. Teraz je dôležité nechať mäsko dobre odležať. Dáme ho do vandlíka a necháme v chladničke, alebo na chladnom mieste  3-4 dni.

Keď sa mäsko odleží, preložíme ho do väčšej nádoby a primiešame doň aj koreniny a pretlačený cesnak – s pálivou paprikou opatrne, my si robíme vlastné korenie a bola to poriadna sila :-). Prípadne môžete pálivé celkom vynechať. Všetko dôkladne premiešame a pridávam studenú vodu (3-4 litre).

Medzitým pomeleme aj hovädzie mäso – to však už melieme najemno. Do mäska primiešame aj soľ (2 dkg na 1 kg mäsa) a vmiešame k bôčiku – dobre premeišajte.

Potom už len plním do črievok a takto naplnené uložím cez noc do chladna, aby mäso ešte dozrelo.

Údime vo vopred dobre vyhriatej udiarni pri cca 70-80 ° C asi 6 hodín. Klobásky necháme vychladnúť a otrieme ich obrúsky, aby nebola toľko cítiť mierna horkosť z dymu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes