Najlepšie domáce bagety a žemle: Chrumkavá kôrka a striedka ako vatička – nikto vám neuverí, že toto pečivo nie je z pekárne!

852

Nikto vám neuverí, že toto pečivo ste nekúpili v pekárni. Keď vyskúšate tento recept z youtube, už si ho budete pripravovať len doma. Vonia z neho celý dom a je fantastické!

Potrebujeme:

Množstvo na 9 – 10 ks

500 ml teplého mlieka

1 ČL soli

2 PL cukru

25 g droždia

50 ml oleja

600 – 700 g hladkej múky

Na varenie

1,5 – 2 l vody

2 PL cukru

Postup:

Do väčšej misy si nalejeme mlieko, pridáme soľ, cukor, droždie a premiešame metličkou. Prilejeme 50 ml oleja, nasypeme múku a vypracujeme kompaktné cesto.

Prikryjeme a necháme vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Cesto si rozrežeme na približne 9 rovnakých kúskov a vyformujeme malé bochníčky.

Ak chceme pripraviť bagety, bochníčky si vyvaľkáme na dlhšie placky a zrolujeme ako palacinky.

Nakoniec dobre zlepíme, aby sa nám bagety nerozpadli. Ak chceme pripraviť žemle, necháme cesto v malých bochníčkoch.

Do plytkého hrnca si dáme zovrieť vodu, nasypeme do nej cukor a rozmiešame, aby sa rozpustil. V tejto vode obvaríme bagety asi 10 – 15 minút.

Bagety potom naukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a narežeme ich zvrchu ostrým predmetom.

Nakoniec ešte poprášime múkou a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C. Pečieme asi 20 – 25 minút. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár