zdroj: retetetimea.ro
Potrebujeme:
- 400 g sušienok
- 200-250 ml mlieka + 1 čajová lyžička kr. cukru + 1 lyžička esencie rumu
- krém
- 3 vaječné žĺtky
- 2,5 lyžice kr. cukru (alebo 4 polievkové lyžice hnedého cukru)
- 3 polievkové lyžice škrobu
- 320 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 3-4 lyžičky rumovej esencie alebo rumu
- 125 g masla (82% tuku)
- 100 gramov tmavej čokolády
- Čokoládová glazúra
- 70 g čokolády + 1 lyžička masla
- Na ozdobu : 2-3 sušienky a Kinder čokoláda (voliteľné)
Postup:
Najprv si pripravíme krém, žĺtky rozmiešame s cukrom, škrobom a trochou mlieka. Zvyšok mlieka dáme na plameň, keď začne vrieť, zložíme z plameňa a vmiešame žĺtkovú zmes. Dobre premiešame, preložíme opäť na plameň a za stáleho miešania uvaríme hustý puding (na slabom plameni). Do horúceho krému vmiešame, vanilkový cukor, rumovú esenciu a kúsky masla – miešaním rozpustíme.
Necháme vychladnúť, ale nie úplne.
Čokoládu preložíme na parný kúpeľ a pridáme maslo, zmiešame a necháme rozpustiť. Vmiešame do žĺtkového krému.
Pre skladanie torty potrebujeme podnos, na ktorý budeme ukladať sušienky a krém.
Na tanier nalejeme mlieko, do ktorého pridáme cukor a rum.
Sušienky namočíme do mlieka a uložíme na podnos. 3×6 sušienok v troch vrstvách.
Na sušienkami položíme vrstvu krému a potom ďalšiu vrstvu sušienok namočených v mlieku, potom krém a tak ďalej, až kým vrstvenie neukončíme.
Na glazúru roztopte čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli a položte na poslednú vrstvu sušienok.
Na ozdobu použijeme nadrobné šušienky a kinder čokoládu.