Najlepšie cesto na roládu alebo zákusok

Tento recept som zdedila po svojej mame a nedám naň dopustiť. Cesto je úžasne ľahké, neláme sa, je vláčne a veľmi chutné. Používam ho predovšetkým ako základ chutných rolád s rôznymi náplňami – moja rodina najviac obľubuje tvarohovo – hrozienkovú náplň, ale môžete vyskúšať chute a kombinácie od výmyslu sveta. A čo je najlepšie? Toto skvelé cesto pripravíte a upečiete za menej ako pol hodiny!

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

¼ šálky mlieka

2 lyžice masla

100 g polohrubej múky

40 g kukuričného škrobu

...

1 lyžička prášku do pečiva (príp. jedlej sódy)

2/3 šálky cukru

¼ lyžičky soli

3 vajcia

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Do hrnca dáme mlieko s maslom, preložíme na mierny plameň a privedieme takmer k varu. Potom zmes z plameňa odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým spracujeme ostatné ingrediencie.

Vajcia vyšľaháme s cukrom po dobu cca 10 minút (výsledná hmota by mala mať konzistenciu hustej smotany).

Múku zmiešame s práškom do pečiva, škrobom a soľou. Túto zmes postupne  vmiešame do vaječnej hmoty.

Do teplej mliečno- maslovej zmesi vmiešame niekoľko lyžíc cesta a potom obe hmoty opatrne zmiešame a vylejeme na pripravený plech.

Cesto pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

Nakoniec natrietieme cesto náplňou podľa chuti a zrolujeme V tejto roláde bola použitá šľahačkovo džemovú náplň.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk