Najlepšie cesto na prípravu úžasne jemných šišiek: Tajomstvo sa ukrýva v špeciálnej prísade!

Úžasne lahodne a pripravené omnoho rýchlejšie, ako ste zvyknutí.

Šišky pripravujem celé roky z rovnakého kysnutého cesta – napokon, nikdy som iné neskúšala a bola som presvedčená, že toto je najlepšie. Potom som vyskúšala tip od mojej svokry – pridať do cesta kefír. Výsledkom sú tie najlepšie šišky, aké som kedy jedla, navyše cesto vykysne rýchlejšie, namiesto hodiny alebo dvoch stačí počkať 20 minút! :-)

Potrebujeme:

(1 šálka=250 ml)

2 a ½ šálky hladkej múky

1 šálku kefíru

5 lyžíc krupicového cukru

1 vajce

...

3 lyžice oleja

Štipku soli

½ lyžičky jedlej sódy

Ďalej budeme potrebovať:

Olej na vyprážanie

Džem na náplň

Práškový cukor na posypanie

Postup:

Vajce vymiešame s cukrom a kefírom. Postupne pridávame sypkú zmes (múku zmiešanú so soľou a jedlou sódou). Vymiešame hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.

prv_opt_216864-png

prv_opt_216867-png

prv_opt_216869-png

Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý približne 1 cm a vykrajujeme z neho jednotlivé šišky. Tie stačí už len vypražiť na oleji z oboch strán dozlatista. Papierovým obrúskom odstránime zo šišiek prebytočný olej. Podľa chuti ich naplníme náplňou a posypeme práškovým cukrom.

prv_opt_216872-png

prv_opt_216873-png

prv_opt_216875-png

zdroj: povar