plny-hrniec_transparent_negativ.png

Konečne viem, čo treba PRIDAŤ do cesta na langoše, aby bolo dokonale jemné a mäkučké: Mali taký úspech, že ich pečiem celý týždeň!

Recept mám od výbornej kuchárky Martinky - už pred rokmi som ich ochutnala na jarmoku a konečne si ich môžem aj spraviť doma.

Chcem sa podeliť s týmto receptom, najlepšie langoše, aké poznám.

Recept mám od výbornej kuchárky Martinky – už pred rokmi som ich ochutnala na jarmoku a konečne si ich môžem aj spraviť doma.

 

 

Tajomstvo je v jednej prísade, ktorú treba pridať do cesta – je ňou kyslá smotana.

Ak ste ju doteraz do langošov nepridávali, po vyskúšaní tohoto receptu to určite budete robiť!

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

1/2 l mlieka

250 ml kyslej smotany

5 dkg droždia

štipka cukru

1 lyžička sódy bicarbóny

soľ

Ďalej:

Cesnak

Trochu vody

Syr

Kečup

Tatárska omáčka

Na vyprážanie:

Olej

Postup:

Do múky si dáme prísady:

Smotanu, štipku cukru, trocha soli a malú lyžičku sódy.

 

 

V troche teplého mlieka si rozdrobíme droždie a vlejeme do múky.

Prilejeme aj zvyšné mlieko.

Z prísad si vymiesime cesto.

Dáme ho na 60 min do chladničky.

Po hodine môžeme robiť langoše.

 

 

Z cesta si vyformujeme toľko bochníčkov, koľko práve potrebujeme.

Zvyšok odložíme v mikroténovom vrecku do chladničky.

Môžeme použiť aj o 5 dní.

Bochníčky necháme ešte nakysnúť asi 20 min.

 

 

Potom prstami roztiahneme na placku.

Pečieme v dostatočnom množstve oleja(musia plávať).

Pridávam jeden zlepšovák od mojej starkej, ktorý využívam vždy pri vyprážaní – dajte do oleja aj pár koliesok mrkvy, olej sa nebude prepaľovať a zapáchať. :-)

Langoše môžeme podávať s prísadami podľa chuti, ja radím túto verziu:

 

 

Potierame cesnakom rozotretým so soľou a troškou vody tatárskou, syrom alebo kečupom.

Sú naozaj fantastické – mäkučké a lahodné.

 

 

Výhodou tohoto cesta je to, že si vždy odoberiete len koľko práve chcete vyprážať a zvyšok jednoducho necháte v chladničke.

Prajeme vám dobú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes