Bez kvásku: Najlepšie cesto na domácu knedľu, ktorá sa vždy vydarí!

Nedrobí sa, môžete ju pokojne aj zamraziť a z cesta okrem knedle pripravíte aj parené buchty.

Domáca knedľa k segedínu, gulášu alebo omáčke je neskutočná pochúťka. Ja ju pripravujem podľa nášho rodinného receptu a vydarí sa aj vtedy, keď sa mi nič iné nedarí. Nedrobí sa, môžete ju pokojne aj zamraziť a z cesta okrem knedle pripravíte aj parené buchty :-)

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky + na posypanie dosky

2 lyžičky kr. cukru

1 lyžičku soli

1 kocka droždia

cca 500 ml mlieka (pridávame podľa potreby)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajíčko

2-3 lyžice oleja

Postup:

Sypké prísady nasypeme do misky, pridáme vajce, rozmrvíme droždie a postupne pridávame mlieko (mlieko musí byť vlažné). Vypracujeme hustejšie cesto, dôkladne ho prehnetieme a zakryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť 1,5 hodiny (cesto zdvojnásobí svoj objem).

Potom cesto preložíme na dobre pomúčenú dosku, premiesime, cesto narežme na menšie časti – jednotlivé bochníčky a necháme chvíľu podkysnúť.

Bochníčky vytvarujeme do tvaru knedle a môžeme začať naparovať. Je dôležité, aby voda pod parákom vrela a aby sme knedľu nechali naparovať aspoň 20 minút. Parák si tiež namastíme olejom. Knedle vyberieme a preložíme na vymastenú tácku – ja zvyknem ešte potrieť olejom – z cesta môžu byť aj parené buchty a dokonca môžete aj zamraziť.