Chcem sa podeliť o skvelý recept na zemiakové knedle, ktoré robím už roky.
Knedle sú kypré, nerozvárajú sa a s cestom sa výborne pracuje.
Ak ešte nemáte svoj obľúbený recept, verím, že tento sa ním stane.
U nás majú tieto knedle väčší úspech ak kysnuté.
Dajú sa používať ako príloha, osmažiť na cibuľke, prípadne vytvoriť z cesta guličky a plniť napríklad kapusou alebo mletým mäsom, je to len na vás.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
20 dkg krupica
20 dkg hrubej múky
2 vajcia
soľ
Postup:
Pripravíme si zemiaky, ja robím z kila zemiakov, ale ak chcete, môžete dať aj menej.
V takom prípade je ale potrebné upraviť aj pomer ostatných surovín.
Zemiaky uvaríme.
Potom necháme vychladnúť.
Zemiaky roztlačíme.
Keď zemiaky roztlačíme, nevadí, ak ostane sem-tam aj väčší kúsok zemiaku.
Pridáme krupicu, múku, vajcia a soľ podľa chuti (solíme menej, soľ bude aj vo vode).
Premiešame vareškou. Dáme variť vodu, potom cesto vysypeme na dosku a spracujeme ho ručne.
Z polovice cesta vyvaľkáme dve knedle.
Vložíme do vriacej osolenej vody a kontrolujeme, či sa neprichytili ku dnu.
Varíme z každej strany cca 10 minút (podľa toho, aké sú knedle veľké v priemere).
Ak robíte knedle v pare, netreba ich obracať.
Pozor, zemiakové cesto redne, tak rýchlo do vriacej vody.
Knedle sa nelepia a dajú sa jesť nielen ako príloha, ale aj samotné s osmaženou cibuľkou.
S týmto cestom sa dá robiť veľa vecí – buď plnené čímkoľvek, to znamená, že sa z neho urobia guličky a niečím naplniť, ale potom upraviť dobu varenia alebo napríklad krokety.
Tie stačí obaliť v strúhanke, ale dá sa pridať cibuľka alebo korenie podľa chuti.
Poznámka:
Ja zvyknem dávať do cesta aj špetku prášku do pečiva, hoci v pôvodom recepte nie je.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)