plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo, ako pripraviť najchutnejšiu ZEMIAKOVÚ knedľu pod slnkom: Kysnutú knedľu už ani nerobím, toto je niečo fantastické!

Chcem sa podeliť o skvelý recept na zemiakové knedle, ktoré robím už roky.

 

 

Knedle sú kypré, nerozvárajú sa a s cestom sa výborne pracuje.

Ak ešte nemáte svoj obľúbený recept, verím, že tento sa ním stane.

 

 

U nás majú tieto knedle väčší úspech ak kysnuté.

Dajú sa používať ako príloha, osmažiť na cibuľke, prípadne vytvoriť z cesta guličky a plniť napríklad kapusou alebo mletým mäsom, je to len na vás.

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

20 dkg krupica

20 dkg hrubej múky

2 vajcia

soľ

Postup:

 

 

Pripravíme si zemiaky, ja robím z kila zemiakov, ale ak chcete, môžete dať aj menej.

V takom prípade je ale potrebné upraviť aj pomer ostatných surovín.

Zemiaky uvaríme.

 

 

Potom necháme vychladnúť.

Zemiaky roztlačíme.

Keď zemiaky roztlačíme, nevadí, ak ostane sem-tam aj väčší kúsok zemiaku.

 

 

Pridáme krupicu, múku, vajcia a soľ podľa chuti (solíme menej, soľ bude aj vo vode).

Premiešame vareškou. Dáme variť vodu, potom cesto vysypeme na dosku a spracujeme ho ručne.

Z polovice cesta vyvaľkáme dve knedle.

Vložíme do vriacej osolenej vody a kontrolujeme, či sa neprichytili ku dnu.

 

 

Varíme z každej strany cca 10 minút (podľa toho, aké sú knedle veľké v priemere).

Ak robíte knedle v pare, netreba ich obracať.

Pozor, zemiakové cesto redne, tak rýchlo do vriacej vody.

 

 

Knedle sa nelepia a dajú sa jesť nielen ako príloha, ale aj samotné s osmaženou cibuľkou.

S týmto cestom sa dá robiť veľa vecí – buď plnené čímkoľvek, to znamená, že sa z neho urobia guličky a niečím naplniť, ale potom upraviť dobu varenia alebo napríklad krokety.

 

 

Tie stačí obaliť v strúhanke, ale dá sa pridať cibuľka alebo korenie podľa chuti.

Poznámka:

Ja zvyknem dávať do cesta aj špetku prášku do pečiva, hoci v pôvodom recepte nie je.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes