Najlepšia sekaná, akú som kedy ochutnala: Mleté mäso nikdy nebolo chutnejšie, ako podľa tohoto receptu!

Z tejto zmesi pripravujem aj fašírky a ďalšie pochúťky z mletého mäsa, ale sekaná je naša úplne najobľúbenejšia.

Z tejto zmesi pripravujem aj fašírky a ďalšie pochúťky z mletého mäsa, ale sekaná je naša úplne najobľúbenejšia. Základom je do zmesi nemiešať celé vajcia a tiež pridať orestovanú mrkvu – sú to len malé zmeny, no na výsledok majú veľký vplyv, verte mi!

Mleté mäso používam najmä hovädzie a vždy si ho radšej meliem doma sama. Použiť však môžete aj zmes hovädzieho a bravčového, alebo len bravčové, ak ste zvyknutí.

Potrebujeme:

1 kg mletého mäsa

250 g bieleho pečiva

500 ml mlieka

2 bielky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 väčšiu cibuľku

1 mrkvu

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice bravčovej masti (nie kopcovité)

Zväzok petržlenovej vňate

Soľ, čierne korenie

Ak používate prepeličie vajcia tak 14 kusov, ak obyčajné tak polovicu – 7 kusov

Postup:

Biele pečivo (ideálne rožky alebo toasty, ktoré nemajú hrubú kôrku), namočíme do mlieka, potom vymačkáme a ja zvyknem ešte aj zomlieť v mlynčeku, v ktorom som si namlela mäso (ide zároveň o skvelý tip, ako vyčistiť mlynček od mäsa).

Na bravčovej masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme aj nastrúhanú mrkvu a spolu restujeme 4 minúty, tesne pred koncom pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak.

Zmes necháme chladnúť a zatiaľ si z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame ho do mletého mäsa. Primiešame aj vychladnutú zeleninu, chlieb, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením.

Zmes preložíme na plech vystlaný papierom a vytvarujeme do tvaru bochníka. Do zmesi potom rovnomerne zapichneme vajcia uvarené natvrdo tak, aby boli celkom ponorené v mäsovej zmesi.

Povrch rolky potrieme trochou oleja alebo roztopenou masťou a zľahka zabalíme do papiera na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 40-50 minút. Potom papier odkryjeme a pečieme ešte 15 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a krájame ostrým studeným nožom.

zdroj:liveinternet