Najlepšia rada pri sadení cibule

Tento spôsob ošetrenia cibule pred výsadbou je vhodný na jeseň aj na jar.

Robil to takto aj môj dedo a jeho rady sa držím dodnes.

 

 

Namáčanie cibule v tomto domácom roztoku pomáha zvýšiť výnos a zabraňuje chorobám aj škodcom, aby vám zničili úrodu.

Celé tajomstvo vynikajúcich výsledkov tejto metódy spočíva v antiseptických vlastnostiach sódy, ako aj v teplote roztoku.

 

 

Voda by mala byť takmer horúca! Minimálne 45 stupňov a lepšie 55-60. Potom bude účinok namáčania najlepší.

Ako tekutinu na namáčanie pripraviť?

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

1 liter horúcej vody (teplota 45-60 C).

 

 

Doba namáčania je 30 minút.

Aby roztok rýchlo nevychladol, prikryte nádobu vekom a zabaľte ju do starej prikrývky.

 

 

Pred namáčaním cibuľky je potrebné ju zbaviť uvoľnených vrchných šupiek, ale ostatné šupky treba ponechať.

Sóda sa používa aj na odkysľovanie pôdy.

Môže sa použiť pri výsadbe cibule namiesto popola alebo dolomitovej múčky.

 

 

Jamky na výsadbu sa mierne poprášia sódou bikarbónou a cibuľa sa ihneď vysádza.

Skúsenosť pani Janky

Ešte je na to síce skoro, ale toto je moja rada, keď budete do riadkov vysádzať cibuľku – teda ak sadíte na jar a nemáte už cibuľku od novembra v pôde.

Takto to robila už moja babička a robím to tak aj ja.

Cibuľku pestujem už roky a mám s touto metódou vždy dobré výsledky.

 

 

Kúpeľ v slanom roztoku

Nachystajte si všetky sadzačky a v 10-litrovom vedre s vodou rozpusťte tri šálky soli.

Rozmiešajte tento roztok, uložte doň všetky cibuľky určené na výsadbu a nechajte 1- 2 dni namočené na dosiahnutie najlepšieho výsledku.

 

 

Slaný roztok nevylievajte, ale pred vysadením ho nalejte na pôdu, prípadne posypte obyčajnou soľou.

To pomôže zabrániť tomu, aby sa v priebehu rastu objavila cibuľová muška a ďalší paraziti. Ide o dezinfekciu pôdy pred sadením.

Ako zrýchliť rast a zvýšiť obranyschopnosť cibule

 

 

Ak mávate problém s háďatkom, ľudia od nás z dediny zvykli cibuľu zo soľného roztoku ešte pred výsadbou namáčať na 10-20 minút do slabého roztoku 2% manganistanu draselného.

Ten semienka vydezinfikuje a ochráni pred možnými chorobami v pôde a navyše pôsobí stimulačne.

 

 

Ak nemáte manganistan draselný, semená pred vysádzaním namočte aspoň vo vode (teplota 20-25 °C).

Zeleninové semená obsahujú chemické látky, ktoré bránia klíčeniu, pomocou namáčania sa vyplavia a semená napučia a naštartujú sa na rýchle vyklíčenie.

 

 

Semená cibule namáčame 30-60 hodín pred výsadbou a potom necháme na vzduchu asi 1 hodinku krátko presušiť.

Janka V.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie