Je čas pozrieť sa na rajčiny: Najlepšia rada, ako tento rok zdvojnásobiť úrodu bez 1 Eura – úžasné výnosy!

Vedeli ste, že úrodu domácich paradajok môžete znásobiť? A netreba na to žiadne zázračné hnojivá z obchodu. To najjednoduchšie riešenie je úplne zdarma. Stačí, ak rastlinke trochu pomôžete a odstránite tie časti, ktoré ju zbytočne vyčerpávajú a odoberajú silu. Tú môže rastlinka investovať do produkcie nových plodov.

Postranné výhony ktoré počas rastu rašia z „pazúch“ listov rastlinu zbytočne vysiľujú a zahusťujú – ak by ste ich neodstraňovali, bude náchylná k napadnutiu plesňou a prinesie oveľa menšiu úrodu. Výhony, zvané zálistky je potrebné pravidelne odstraňovať – najlepšie vylamovať, kým sú čo najmenšie. Odlomenie je šetrnejšie než strihanie – výhon nenarastá znovu a medzi rastlinami neprenášame choroby.

Ako presne a ako často vylamovanie vykonávať?

Jednoducho: Rukou si pridržte rastlinu a druhou za pomoci palca vyštipnite bočný výhonok. Občas sa hlavná stonka rozdvojí bez toho, aby výhon išiel z pazuchy listu, aj také treba odstraňovať, nechávame ten krajší, väčší.
V zásade všetky výhonky na hlavnej stonke (ktorú nechávame) z pazúch listov (okrem súkvetí a listov) dávame preč, čím mladšie, tým lepšie, nech veľmi nezbujnejú.

Bočný výhonok nevyhadzujte – budete mať z neho nové rajčiny

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Bočný výhonok, ktorý vyštipnete z rastliny rajčiaka, nemusíte hneď vyhodiť do kompostu. Ak je dostatočne veľký, najmä čo sa týka lístkov, je schopný zapustiť korienky a vy si tak môžete dopestovať novú rastlinku. Korienky sa samozrejme nezjavia ihneď, ale až po niekoľkých týždňoch po ponorení do vody. Vzhľadom na to, že nová rastlina vznikne vegetatívnym spôsobom rozmnožovania, nemusíte sa obávať odchýlky od vlastností materskej rastliny. Rastlinku s novými korienkami postačí opäť zasadiť do záhrady. Takýmto rozmnožením však dosiahnete, že budete pri priaznivých podmienkach zbierať paradajky aj v neskorú jeseň.

Preč so spodnými listami

Zapamätajte si, že keď má rastlina dosť listov na vrchu, tie spodné – najbližšie pri zemi musia preč. Ak sa dotýkajú zeme, kondenzuje na nich voda a stávajú sa pôvodcom šírenia plesní a chorôb nielen na rastline, ale aj v celom skleníku.

Hubenie napadnutých častí

Paradajky sú bohužiaľ náchylné na hubové ochorenia. Pri prvých náznakoch, ktoré sa prejavujú predovšetkým za daždivého počasia, je potrebné odstraňovať a likvidovať napadnuté časti. Účinnou prevenciou sú pre naše zdravie i životné prostredie úplne neškodné prípravky zvyšujúce odolnosť voči múčnatke na báze rastlinných olejov – možno ich použiť aj pri prvých náznakoch napadnutí, najlepšie po odstránení listov, ktoré už postihla škvrnitosť. Nečakajte, až list celkom „zoschne“, odstráňte ho, akonáhle sa na ňom objavia žlté alebo hnedé škvrny!

Na konci sezóny odstrániť vrchol

Odstránením vrcholu  na konci sezóny zabezpečíte, že plody môžu dozrieť a rastlina sa nevyčerpá na ďalší rast, ale práve na už spomínané dozrievanie posledných plodov. Keď je slniečka už menej a paradajky dozrievajú pomaly, prípadne hnijú priamo na rastline, neváhajte takto zachrániť poslednú úrodu.

Domáca výživa pre paradajky

Pre bohatú úrodu potrebujú paradajky výživu. Generáciami overené hnojivo pre plodovú zeleninu je vo vode skvasený a potom výdatne zriedený hydinový trus. Záhradkárom sa tiež osvedčilo domáce hnojivo z droždia. Nestojí skoro nič, ale jeho účinky sú fantastické!

Potrebujeme:

Voda – 2,5 – 2,7 l
Instatné droždie – 100 g
Cukor – 0,5 šálky

Postup:

Do trojlitrovej nádoby naplňte 2,5 – 2,7 litra vody bez chlóru (destilovanej). Kvasnice rozpustíme v teplej vode. Pridáme do nádoby rozpustené droždie a cukor. Prikryjeme s gázou, preložte na teplé miesto a občas pretrepte obsah. Roztok je pripravený po skončení fermentácie. Jeden pohár sa zriedi v 10 litroch vody a týmto životabudičom sa napojí každý krík. Ako som spomínala, v lete som urobila len 3 takéto kŕmenia. Po kvitnutí, v strede sezóny a ku koncu. Paradajky sme mali takmer do decembra.