Najlepšia rada, ako uchovať cesnak do budúceho leta: Šťavnatý, voňavý a presne ako čerstvý + tip, ako skladovať kupovaný cesnak a cibuľu!

Pomaly ale isto aj zberáme prvé plody cesnaku a po dôkladnom vysušení ich budeme pripravovať na dlhodobé uskladnenie.

Poradíme vám jednoduchú a veľmi efektívnu metódu, ako uchovať cesnak perfektne šťavnatý a voňavý až do ďalšieho zberu úrody na budúci rok.

Jednoducho ho zmrazte – treba však postupovať presne podľa tohoto návodu!

Skladovanie celých strúčikov v soli

Soľ slúži len ako konzervant a nestane sa, že cesnak po určitej dobe absorbuje soľ. Soľ je potom dokonca možné aj opakovane použiť.

...

Ako postupovať?

Hlávku cesnaku rozdeľte na strúčiky,

Strúčiky nešúpeme a nečistíme,

Na dno nádoby nasypte soľ,

Poukladajte strúčiky na soľ,

Opäť zasypte soľou,

Takto vytvárajte vrstvy soli a strúčikov cesnaku,

Nádobu zatvorte a uložte do komory.

Druhá metóda: Zmrazenie cesnaku

 

zberom cesnaku na zimu

Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť.

Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať.

Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.

ako olúpať cesnak

Na tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené).

Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.

Ako pripraviť cesnak na zmrazenie

Celé hlávky

ako zachrániť cesnak

Vezmite si plastovú fóliu a zabalte do nej každú neošúpanú hlávku cesnaku.

Takýto jednoduchý trik im pomôže udržať čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a  po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.

Celé ošúpané strúčiky

zmrazenie cesnaku

Ošúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek, určených do mrazničky.

Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.

Pretlačený alebo najemno nasekaný cesnak

mrazenie cesnaku na zimu

Cesnak ošúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad.

Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných).

Takýto mrazený cesnak je vhodné do polievok, šalátov a dressingov.

Ako súčasť omáčok

domáca cesnaková omáčka

Táto možnosť je najpohodlnejšia a najziskovejšia – spolu s cesnakom dostanete hotovú omáčku alebo dressing.

Takže môžete nielen ušetriť čas, ale aj bez problémov pripraviť  plánované jedlo v správny čas a na správnom mieste.

Recept na mrazenú cesnakovú omáčku

dressing s cesnakom

prísady

100 ml slnečnicového alebo olivového oleja

7 strúčikov cesnaku

petržlen

kôpor

príprava

Nakrájame kôpor, petržlen a cesnak premiešame so slnečnicovým olejom.

Prípadne pridajte akékoľvek ďalšie bylinky a korenia, ktoré sa vám páčia.

Potom navrstvite cesnakovú omáčku do formičiek na výrobu ľadu a zmrazte.

Takáto prísada je skvelá pre šaláty, polievky a ďalšie jedlá.

cesnaková omáčka

Majte na pamäti, že cesnak má veľmi špecifickú arómu, preto je najlepšie ho skladovať v  uzavretých nádobách mimo dosahu iných druhov ovocia a zeleniny.

 

Cibuľa a cesnak sú potraviny, ktoré v našich domácnostiach nemôžu chýbať.

Napokon, bez týchto prísad sa nezaobíde väčšina našich obľúbených jedál.

Hoci tieto druhy zeleniny vydržia pomerne dlho, ich životnosť môžeme pri správnom skladovaní výrazne predĺžiť.

Prezradíme vám skvelý tip, vďaka ktorému ostane cibuľa aj cesnak k dispozícii v čerstvom stave po celé mesiace.

Potrebujeme:

Dierkovačku

Hnedé obedové sáčky

Kancelárske spony

Cibuľu a cesnak – nesmú byť nahnité, mäkké či vykazovať iné poškodenia

Postup:

Na papierovom vrecku urobte viac riadov dierok – ako to vidíte na obrázku.

Naplňte sáčok do polovice (buď cesnakom alebo cibuľou) a uzatvorte tak, že preložíte horný okraj vrecka a upevníte kancelárskymi sponkami – nie je dobré vrecká príliš preplniť, najlepšie je už uvedené naplnenie do polovice objemu.

Vrecká si označte, aby ste vždy vedeli, kam máte siahnuť aj bez rozbaľovania.

Cibuľu a cesnak vložte na miesto, kde ich zvyknete bežne skladovať – tmavé, suché miesta so stabilnou teplotu (tá by mala byť ideálne nižšia ako priemerná teplota v byte).

Takýto spôsob skladovania zabezpečí pre zeleninu ideálne podmienky aj vo vašej domácnosti.

Papierové vrecko umožní zelenine dýchať, správnej cirkulácii vzduchu prispievajú aj otvory na povrchu.

Takéto skladovanie je vhodnejšie ako skladovanie v otvorených regáloch – napokon, potvrdzujú to aj výsledky testu po troch mesiacoch  prezentované dole.

Nikdy neskladujte cesnak a cibuľu v uzatvorených plastových vreckách – zelenina nemôže dýchať, začne pučať a hniť.

Nikdy nedávajte do tesnej blízkosti cibule a cesnaku zemiaky. Plyny, ktoré zemiaky produkujú spôsobujú rýchle kazenie týchto druhov zeleniny. Preto sa odporúča udržať ich čo najďalej od seba.

Rovnako sa vyhnite skladovaniu v chladničke. Vlhkosť spôsobí, že zelenina začne rýchlo hniť.

Cibuľa a cesnak skladované v otvorených priehradkách po 3 mesiacoch

Cibuľa a cesnak skladované v dierkovaných papierových vreckách po 3 mesiacoch