Všetci sa ma pýtajú, čo robím, že mám každý korpus vždy dokonalý: Držím sa tejto rady a za 20 rokov sa mi žiaden nepokazil!

Mám pre vás rady, ktoré má vo svojej cukrárskej príučke zaznačené aj moja svokra a ktoré pri pečení korpusov extrémne užitočné. Kto ich vie, ten sa pečenia nemusí báť! Ja pečiem aj na svadby a na oslavy, nemôžem si dovoliť, aby sa mi korpus nevydaril a preto vždy postupujem pri každom recepte takto – je jedno, či máte korpus s oddeľovanými alebo neoddeľovanými vajíčkami. Tohoto sa určite držte, ja podľa toho pečiem 20 rokov a každý korpus mám perfektný. Až mi je niekedy ľúto, zakrývať ho krémom. :-)

Formu vyložíme papierom a boky netreba natierať. Na 4-5 vajec používam formu s priemerom 22 cm. Cesto vylejeme do formy, rovnomerne rozotrieme a formou troška pobúchame stôl, aby vyšiel vzduch – takto máte istotu, že sa korpus nenafúkne.. Rúru si nahrejeme na 200 °C a vložíme  do rúry. Pečieme prvých 5 min  na 200 °C a 20 min na 180 °C.

Papier na pečenie – nepoužívajte ho suchý, ale vždy ho trochu navlhčite. Po upečení sa bude ľahko oddeľovať od cesta.

Hlavná zásada je dvierka aspoň tých 20 min, aby korpus neklesol. Po vypnutí nechať korpus v rúre s trošku otvorenými dvierkami 5 min. Potom necháme korpus vo forme, kým nevychladne.

Dokonalý korpus

Konečne som našla recept na dokonalý korpus: Nadýchaný, úžasne chutný a nerozpadáva sa!

...

Potrebujeme:

3 vajíčka

3 lyžice polohrubej múky

3 lyžice práškového cukru

50 g kryštálového cukru

1 lyžičku prášku do pečiva

5 lyžíc teplého mlieka

1/2 lyžice rozpusteného masla

1 lyžicu kakaa (ak chcete svetlý korpus tak kakao jednoducho vynechajte)

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Nachystáme si misku v ktorej ušľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej peny. Teplé mlieko si rozmiešame s maslom a opatrne primiešame do žĺtkovej hmoty.

Bielky ušľaháme na tuhý sneh a ku koncu šľahania k nim primiešame aj kryštálový cukor.

Toto bolo popísané ako veľmi dôležitý krok, tak ho dodržte, vďaka tomu je korpus extra jemný a vláčny – takže múku, prášok do pečiva a kakao (ak ho použijete) preosejeme 3 x.

Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi – cukrárskym jazykom. Nakoniec opatrne primiešame preosiate suché prísady. Takto pripravené cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy, alebo vyloženej papierom – viď vyššie (priemer 18 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pokynov vyššie.

Korpus bez oddeľovania vajec

Najjednoduchší vanilkový korpus na torty a zákusky: Bez oddeľovania vajec!

Potrebujeme:

4 vajcia

125 g práškového cukru

Štipku soli

80 g polohrubej múky

1 zlatý klas

1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva

Postup:

Múku zmiešame s pudingovým práškom, soľou a kypriacim práškom.

V inej misky ušľaháme vajcia do peny (šľaháme aspoň 5 minút), potom postupne pridávame cukor a šľaháme ďalších 5 minút.

Sypkú zmes postupne všľaháme do tekutej zmesi a vymiešame hladké jednotné cesto.

Cesto vlejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie– ja som použila formu s priemerom 23 cm – môžete použiť menšiu alebo väčšiu podľa toho, aký vysoký chcete korpus mať.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 5 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 minút – rúru neotvárame. Po dopečení necháme korpus vo vypnutej rúre ešte 5 minút. Násdledne vyberieme a necháme vychladnúť vo forme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)