Je jedno, aký recept na medovníčky máte, toto je to najlepší tip, ako mať mäkulinké medovníčky podľa akéhokoľvek receptu.
Tento nápad mám od mojej svokry a tá ho našla na internete.
Robíme to takto posledné roky, čo pečieme medovníčky a hoci máme každá svoj recept, medovníčky sú krásne voňavé a mäkučké celé týždne.
Dokonca aj tie zabudnuté, na ktorých si pochutnávame až po Novom roku.
Ako mať zaručene mäkké medovníčky nech pečiete podľa akéhokoľvek receptu!
je to veľmi účinné a naozaj veľmi jednoduché.
Nachystáme si nádobu, v ktorej chceme medovníčky skladovať – dóza, misa – čokoľvek.
Na spodok nádoby nalejeme trochu rumu alebo uvarený vianočný čaj (podľa toho, aká vôňa vám viac vyhovuje).
Do nádoby dáme mriežku tak, aby sa medovníčky nedotýkali tekutiny (môže byť napríklad aj podložka na naparovanie knedlí).
Uložíme medovníčky, prikryjeme nádobu alobalom a odložíme.
To je všetko, medovníčky nestvrdnú a budú krásne mäkučké a voňavé celá dlhé týždne.
autor: Mirka Hološková
Recept na hneď mäkké medovníčky
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
6 lyžíc medu
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 lyžičku mletej škorice
1 lyžičku korenia do perníka
1-2 lyžice kakaa
Na vymastenie plechu maslo
Na potretie po upečení 1 vajce
Postup:
Všetky prísady by mali mať rovnakú teplotu (teda hlavne maslo a vajcia).
Všetko zmiešame dohromady – cesto je poriadne lepivé, netreba sa toho báť.
Keď cesto spracujeme dohromady, je dobré dať ho na chvíľu stuhnúť do chladu (pokojne aj na balkón), aj keď v recepte sa píše, že sa s cestom môže pracovať hneď.
Cesto rozvaľkáme natenko (na hrúbku asi 3 mm, tieto na obrázku sú o niečo hrubšie) a vykrajujeme jednotlivé kúsky.
Uložíme na plech vymastený maslom a pečieme pri teplote 200 stupňov len 4-5 minút.
Rúra musí byť samozrejme dobre vyhriata.
Ešte horúce medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú krásne lesklé.
Ja po vychladnutí a ozdobení skladujeme v plechovej dóze a dávam medzi ne jabĺčko.
To mi radila ešte babička. Medovníčky sú však krásne mäkučké hneď po upečení!