Najlepšia nakladaná kapusta : Ideálna na šaláty, ale vynikajúca aj v teplých kapustových jedlách!

1130

Jeseň je ideálnym obdobím na prípravu nakladanej kapusty a preto vám aj my dnes prinášame jeden skvelý recept zo stránky bucatarianoastra. Vydrží vám celú zimu a tak budete mať zásobu vitamínov vždy poruke!

Potrebujeme:

hlávkovú kapustu

soľ podľa chuti

kôpor

plátky červenej repy

vetvičky sušenej bazalky

Postup:

Prvým krokom k vynikajúcej kyslej kapuste je starostlivý výber kapusty.

Len zrelá zdravá kapusta, bez známok poškodenia nám totiž zaručí skvelú chuť. Mala by mať priemer aspoň 15 cm a nie viac ako 20 cm.

1. Kapustu si dôkladne umyte a odstráňte z nej všetok prach, aj vrchné zvädnuté listy.

2. Môžete ju nakladať celú, alebo ju nakrájajte na 4 kusy.

3. Vložte ju do suda. Sud môže byť plastový aj drevený, ale dajte pozor, aby bol dobre umytý a nezapáchal. V prípade potreby ho umyte horúcou vodou a sódou bikarbónou: Použite 1 lyžicu sódy bikarbóny na 1 liter vody. Roztok nechajte v sude 2 – 3 hodiny, potom opláchnite teplou vodou a potom ešte studenou.

4. Z kapusty odstráňte hlúb a v tejto časti kapustu posoľte. Potom ju vložte do suda.

5. Na dno sudu dajte vetvičku bazalky.

6. Kapustu naložte do suda čo najtesnejšie, aby nevznikli medzery. Väčšie hlavy umiestnite na spodok suda a menšie v hornej časti.

7. Medzery vyplňte plátkami repy a kôprom.

8. Postupne pridávajte vodu so soľou. Na každý liter vody dajte 10 – 15 g soli (ak ste solili aj kapustné hlavy). Soľanku si pripravte zvlášť a dôkladne premiešajte, aby sa soľ dobre rozpustila. Potom ju nalejte do suda s kapustou.

9. Spolu s kapustou môžete takto naložiť napríklad aj karfiol, uhorky alebo mrkvu. Vždy sa však uistite, že je zelenina zdravá a čistá.

10. Po naplnení suda umiestnite na kapustu závažie, aby sa udržala pod úrovňou soľanky. Môžete použiť 2 – 3 kg čisté kamene položené na drevenej doske, alebo využite zakúpené závažie, ktoré sa predáva za týmto účelom.

11. Nakoniec dôkladne uzavrite veko tak, aby dnu neprenikol žiadny vzduch a nechajte takto stáť 2 dni.

Vďaka tomu, že do suda pridáte aj kúsky červenej repy, získa peknú červenkastú farbu. Nakladanie kapusty je proces, ktorý trvá niekoľko týždňov. Už po týždni kvasenia si po otvorení suda môžete všimnúť, že sa objem kapusty zmenšil.

Prázdne miesto môžete ešte vyplniť pridaním pár menších hláv kapusty. Asi o 5 týždňov je kapusta pripravená na konzumáciu.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár