plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší žĺtkový krém: Fantastický do zákuskov, tort a všetkých dezertov, na ktoré si len spomeniete!

Vynikajúci do krémešov, trubičiek, laskoniek alebo iných dezertov na slávnostný stôl.

Žĺtkový krém patrí k mojim najobľúbenejším. Používam ho do krémešov, trubičiek, ako základ pre maslové alebo tvarohové krémy. Sladké dobroty dotiahne tento krém do absolútnej dokonalosti. Prinášame vám 2 recepty, ktoré mám odskúšané, používam ich pravidelne a sú skutočne výborné!

Žĺtkový krém s rumom

Potrebujeme:

400 ml mlieka

6 žĺtkov

2 lyžice rumu

2 bal. vanilkového cukru

2 lyžice práškového cukru

130 g masla

Postup:

Žĺtky a vanilkový cukor rozmiešame v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.

Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a vložíme do vašej misky so studenou vodou. Šľaháme, kým hmota nevychladne. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach všľaháme do žĺtkového krému.

S vanilkovým strukom a citrónovou kôrou

Potrebujeme:

6 žĺtkov

250 g kryštálového cukru

130 g hladkej múky

1 l mlieka

1 vanilkový struk

Kôru z 2 citrónov

Postup:

Do mlieka pridáme dužinu z vanilkového struku a kôru nakrájanú na väčšie kusy. Preložíme na plameň a privedieme do varu. Potom odstavíme, scedíme (odstránime vanilku aj kôru) a necháme vychladnúť.

V samostatnej miske ušľaháme žĺtky s cukrom do peny. Túto zmes za stáleho šľahania vmiešame do teplého mlieka. Vznikne nám jednotná hmota – žĺtky aj mlieko sa musia prepojiť.

Potom preložíme späť na plameň a zahrievame. Do hmtoy postupne pridávame preosiatu múku a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Zložíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý krém je vynikajúci s tvarohom, maslom alebo mascarpone.

Najlepšie recepty na dnes