Žĺtkový krém patrí k mojim najobľúbenejším. Používam ho do krémešov, trubičiek, ako základ pre maslové alebo tvarohové krémy. Sladké dobroty dotiahne tento krém do absolútnej dokonalosti. Prinášame vám 2 recepty, ktoré mám odskúšané, používam ich pravidelne a sú skutočne výborné!
Žĺtkový krém s rumom
Potrebujeme:
400 ml mlieka
6 žĺtkov
2 lyžice rumu
2 bal. vanilkového cukru
2 lyžice práškového cukru
130 g masla
Postup:
Žĺtky a vanilkový cukor rozmiešame v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a vložíme do vašej misky so studenou vodou. Šľaháme, kým hmota nevychladne. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach všľaháme do žĺtkového krému.
S vanilkovým strukom a citrónovou kôrou
Potrebujeme:
6 žĺtkov
250 g kryštálového cukru
130 g hladkej múky
1 l mlieka
1 vanilkový struk
Kôru z 2 citrónov
Postup:
Do mlieka pridáme dužinu z vanilkového struku a kôru nakrájanú na väčšie kusy. Preložíme na plameň a privedieme do varu. Potom odstavíme, scedíme (odstránime vanilku aj kôru) a necháme vychladnúť.
V samostatnej miske ušľaháme žĺtky s cukrom do peny. Túto zmes za stáleho šľahania vmiešame do teplého mlieka. Vznikne nám jednotná hmota – žĺtky aj mlieko sa musia prepojiť.
Potom preložíme späť na plameň a zahrievame. Do hmtoy postupne pridávame preosiatu múku a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Zložíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý krém je vynikajúci s tvarohom, maslom alebo mascarpone.