Šéfkuchár poradil najlepší tip, ako pripraviť fazuľu: Mäkká, zaručene sa nerozvarí sa a už vás z nej nebude nafukovať – nahradí aj mäso!

7897 0

Fazuľa by mala byť súčasťou jedálnička v každej domácnosti. Často však leží zabudnutá medzi železnými zásobami a jej prípravu odkladáme na neurčito.

Dôvod je jednoduchý. Strukoviny, najmä hrach a fazuľa, spôsobujú nadúvanie a nadmernú tvorbu plynu.

A práve to býva často dôvodom, prečo ju mnohí zo svojho jedálnička vylúčia, alebo pokrmy z nej obmedzia. Vedeli ste však, že všetko závisí od prípravy fazule?

Prinášame skvelý tip šéfkuchára, ako uvariť fazuľu tak, aby ste sa vyhli nepríjemným vedľajším účinkom a užívali si jej výhody.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Existuje totiž množstvo dôkazov o jej blahodárnych účinkoch na náš organizmus.

Jej obrovskou výhodou je vysoký obsah bielkoviny.

Zároveň obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, pektíny, antioxidanty a minerály (najmä fosfor, zinok a draslík).

Fazuľa spomaľuje starnutie tela a je tiež vhodná pre diabetikov, či vegetariánov.

Je výborným základom pre výdatné jedlá, prívarky, polievky, či šaláty. Najskôr ju však musíte správne pripraviť.

Príčina zvýšenej tvorby plynov spočíva v oligosacharidoch.

Tieto látky sa nestrávia a vyvolajú aktívnejší proces fermentácie, ktorý vedie k nadúvaniu.

Našťastie sa dajú ľahko zlikvidovať pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!

Na začiatku namočte fazuľu cez noc. Mala by stáť aspoň 8 hodín, potom treba vodu zliať a fazuľu dôkladne opláchnuť.

Následne nalejte čistú vodu, priveďte do varu a potom opäť vodu zlejte pomocou cedníka a prepláchnite studenou vodou.

Fazuľu nechajte zovrieť a varte asi 15 minút. Naposledy sceďte a opláchnite, napustite novú studenú vodu a teraz varte až do úplného uvarenia.

Takto pripravená fazuľa je pre žalúdok oveľa prijateľnejšia.

Teraz už stačí len zbaviť ju prebytočnej vody, osoliť a ak pridáte kúsok masla, máte hotovú plnohodnotnú prílohu.

Môžete však vyskúšať aj niečo zaujímavejšie. Tu sú niektoré z našich obľúbených receptov.

Nesmrteľná fazuľačka od našej babičky

Potrebujeme:

2 hrste bielej fazule

1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku

2 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

1 vajce

Soľ, korenie

Kvapku octu

Voliteľné:

1 mrkvu

1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku

Postup:

Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme:

Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).

V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.

Trenčiansky párok s fazuľou po domácky:

Potrebujeme:

300 g bielej fazule

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

vývar z kostí alebo kuracie

140 g paradajkového pretlaku

6 nožičiek kvalitných tenkých párkov

lyžička mletej papriky

lyžice hl. múky

soľ

korenie

cukor

olej

50 ml smotany na varenie (voliteľné)

Postup:

Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Druhý deň vodu zlejeme.

Fazuľa uvaríme vo vývare do mäkka.

Na oleji speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme papriku, pretlak a chvíľu restujeme.

Vsypeme lyžicu múky a po chvíli pretlak zalejeme vývarom z fazule.

Povaríme 8-10 minút. Primiešame scedenú fazuľu a nakrájaný párok na kolieska. Spoločne prehrejeme.

Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Ja zvyknem do fazule zamiešať aj domáce lečo, prípadne podávame zjemnené smotanou. Výborne sa k tomu hodí aj domáci chlebík.

Ja robím aj do zásoby do pohárov.

Jednoducho dáme do čistých pohárov na zaváranie a sterilizujeme.

Autorkou receptu je pani Milada Vavrošová.

10 šalátov s fazuľou

S klobásou, kukuricou a paradajkami

šalát s paradajkami

Potrebujeme:

Polovicu cibule;

200 g údenej šunky;

2 paradajky;

200 gramov červenej fazule (môžete použiť fazuľu z konzervy, alebo uvarenú fazuľu);

strúčik cesnaku;

200 gramov kukurice;

1 lyžica majonézy (domáca majonéza bez oleja), 1 lyžica kyslej smotany alebo jogurtu,

soľ, korenie.

Nakrájajte šunku na rezance, rajčiny na väčšie kocky a cibuľu na tenko. Pridajte fazuľa, cesnak, kukuricu, korenie a majonézu zmiešanú s kyslou smotanou. Všetko dobre premiešajte a nechajte odležať.

S hubami a vajíčkami

výdatný šalát so šampiňónmi

Potrebujeme:

200 gramov červenej fazule;

3 vajcia;

120 g šampiňónov;

2 jarné cibuľky;

2 lyžice majonézy;

2-3 listy hlávkového šalátu;

soľ, korenie.

Uvarené vajíčka nakrájame na malé kocky a zmiešame s fazuľami, hubami, nakrájanou cibuľkou, korením a majonézou. Podávame na listoch šalátu.

S tuniakom

rybí šalát

Potrebujeme:

300 g bielej fazule;

200 g tuniaka vo vlastnej šťave;

červená cibuľa;

3 zelené cibuľky;

120 ml olivového oleja;

1 citrón;

petržlen;

soľ, korenie.

Tuniaka scedíme a trochu roztlačíme mäso vidličkou. Tuniaka zmiešame s fazuľami, nakrájanou cibuľou a bylinkami. Pre omáčku zmiešajte olej, citrónovú šťavu, koreniny a zmiešajte so šalátom.

S kuracím mäsom, kukuricou a pekingskou kapustou

šalát s kapustou

Potrebujeme:

300 g pekánskej kapusty;

200 gramov červených bôbov;

200 g kuracieho filé (uvarené);

3 lyžice majonézy;

soľ, korenie.

Mäso nakrájame na veľké kocky.  V hlbokej miske premiešajte mäso, fazuľa, kapustu, majonézu, korenie a dobre premiešajte.

Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami

šalát s nakladanými uhorkami

Potrebujeme:

200 gramov červenej fazule;

1 červená repa (surová);

3 nakladané uhorky;

1 cibuľa;

2 strúčiky cesnaku;

4 lyžice olivového oleja;

petržlen;

soľ, korenie.

Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na trochu oleja.

Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli.

Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.

So šunkou, uhorkami a vajíčkami

šalát s fazuľou

Potrebujeme:

200 g šunky;

1 uhorka;

3 vajcia;

200 g bielej fazule;

2 lyžice kyslej smotany;

petržlen;

soľ, korenie.

Uvarená vajcia na tvrdo a uhorky nakrájame na malé kocky.

Zmiešame ich s fazuľou, petržlenom, kyslou smotanou, korením a dobre premiešajte. Šalát sa môže okamžite podávať.

S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi

šalát s paprikou

Potrebujeme:

200 gramov červenej fazule;

250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;

1 červená cibuľa;

1 paprika;

polovica červenej  papriky;

50 g vlašských orechov;

100 ml horúcej vody;

2 strúčiky cesnaku;

2 lyžice octu;

10 g štipľavej papriky;

2 lyžice olivového oleja;

koriander;

soľ a korenie.

Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút.

Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením.

Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.

S krabími tyčinkami a vajíčkami

morský šalát

Potrebujeme:

200 g krabích tyčiniek;

3 vajcia uvarené natvrdo;

200 gramov červenej fazule;

2 lyžice kyslej smotany;

kôpor;

soľ, korenie.

Uvarené vajcia a krabie tyčinky nakrájame na veľké kocky.

Dobre premiešajte s fazuľou , kôprom, korením a kyslou smotanou. Ak chcete, môžete do šalátu pridať kukuricu z konzervy (scedenú).

Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou

celerový šalát

Potrebujeme:

1 papriku;

2 zelery;

2 uhorky;

200 gramov červenej fazule;

2 paradajky;

pol cibule;

300 g čínskej kapusty;

200 g nastrúhanej mrkvy;

2 lyžice slnečnicového oleja;

soľ, korenie.

Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.

Kuracie mäso, paradajky, syr a krutóny

syrový šalát

Potrebujeme:

300 g kuracieho mäso uvarené;

2 paradajky;

100 g syra;

200 gramov červenej fazule;

100 g krutónov;

3 lyžice majonézy;

soľ.

Kuracie mäso a paradajky nakrájame na stredne veľké kocky a syr na hrubom strúhadle. Pridajte fazuľu, krutóny, soľ a dobre premiešajte s majonézou. Šalát servírujeme na stôl, až keď krutóny zmäknú.

Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár