Najlepší spôsob skladovania cesnaku: Takto vám vydrží roky!

Cesnak je skvelý nielen na dochutenie jedál, ale má bohaté využitie aj v prírodnej medicíne.

Potrebujeme ho po celý rok a preto by sme ho mali mať vždy poruke.

Ak ste si dopestovali cesnak vo vlastnej záhrade, ukážeme vám, ako ho výborne uskladniť a vydrží vám roky. 

 

 

...

Postupujte podľa tohto návodu z youtube kanála Moja kuchyňa Ebruli.

Potrebujeme:

ľubovoľné množstvo cesnaku

2 PL morskej alebo kamennej soli na 1 kg cesnaku

Postup:

Všetok cesnak si ošúpeme.

Najlepšie sa vám bude šúpať tak, že ho najskôr namočíte na 30 minút do horúcej vody. 

 

 

Časť ošúpaného cesnaku vložte do mixéra. 

Potom pridajte soľ a doplňte do mixéra zvyšný cesnak, ktorý tiež zasypte soľou.

 

 

Pripravte si plech, pokryte si ho papierom na pečenie a v tenkej vrstve naň rozotrite cesnakovú hmotu. 

Plech s cesnakom dajte sušiť na balkón.

Ak je slnečno, schne asi 2 – 3 dni. 

Po vysušení zmení farbu.

Skontrolujte, či je dobre vysušený zospodu, aj zvrchu a potom ho rozdrvte na kusy a nechajte ešte 1 deň na slnku. 

Môžete ho tiež sušiť v rúre pri teplote 80 °C. 

 

 

Usušený cesnak vložte do mixéra a rozdrvte ho na prášok. 

Prášok navrstvite do skleneného pohára, uzavrite viečkom a skladujte na tmavom chladnom mieste.

Rada mojej susedy, ktorej cesnak vydržal až 2 roky

Moja suseda Janka mi poradila túto metódu skladovania cesnaku a tento rok.

Základom je, aby cesnak dýchal a bol uchovaný v studenej a nie vlhkej miestnosti.

Do krabice nasypte asi 2 cm hrubej soli a uložte do nej cesnak.

 

 

Vrch prikryte novinami – v žiadnom prípade nazakrývajte nepriedušnými materiálmi, cesnak musí dýchať. Suseda hovorí, že takto vydrží cesnak dlho aj pri izbovej teplote.

Ak nemáte vhodnú krabicu, vezite 3-litrovú nádobu

Do krabice nasypte 2 cm hrubej soli, prikryte novinami a dajte cesnak.

 

 

Hornú časť prikryjeme aj novinami.

Cesnak zozbieraný týmto spôsobom môže byť uložený v dome pri izbovej teplote.

Ak nemáte miesto na škatule, vezmite 3L nádobu a na vrch prikryte kúskom gázy, ale nie viečkami.

Cesnak v pohári

 

 

Radí Majka:

Cesnak už roky skladujem v suchom sklenenom pohári bez prekrávania. cesnak musí byť perfektne presušený.

Vydrží vždy minimálne do ďalšej úrody.

Radí pani Ľudmila

Už roky skladujem cesnak v 3 litrových nádobách.

Stačí ho uložiť do nádoby a do hrdla vložiť kúsok gázy, alebo pár listov papierových utierok.

Minuloročný cesnak som spotrebovala len pred pár dňami.

Radí Lukáš

 

 

Nedám dopustiť na radu mojej babky – cesnak zapliesť a zavesiť do chladnej, suchej miestnoti.

Odskúšané rokmi praxe.

Radí petronela

Ukladám dobre sušený cesnak do suchého pohára a prikryjem bavlnenou látkou.

Dokonale sa drží až do novej úrody a aj dlhšie.

Testované viac ako jeden rok.

Veľa šťastia!

 

https://youtu.be/dv-puBqAQnw

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn