plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší spôsob ako uvariť údené mäso: Takto pozdvihnete jeho chuť na vyššiu úroveň!

Údené mäso má výraznú vôňu a chuť.

 

 

Často sa objavuje na slávnostnom stole a väčšinou ho kombinujeme s čerstvým chlebom, horčicou, chrenom a pod.

Uvariť údené mäso tak, aby sa jeho chuť zbytočne nevylúhovala do vody, to nemusí byť pre začiatočníkov úplne jednoduché.

 

 

Dnes vám vďaka portálu toprecepty poradíme, ako pozdvihnúť chuť údeného mäsa na vyššiu úroveň. 

Zameriame sa na to, ako s údeným mäsom zaobchádzať a uvariť ho tak, aby bolo dokonalé.

Údené mäso delíme na také, ktoré musíme ešte variť, a to, ktoré už je tepelne upravené.

To, ktoré musíme variť, obvykle kúpime pri pulte s údeninami.

Tepelne upravené údené mäso

 

 

Tepelne upravené mäso býva často balené vo vákuovom obale.

Môžeme ho spracovať do pokrmov, ale aj podávať bez úprav napríklad nakrájané ako súčasť obloženej misy. 

Keďže je pripravené na konzumáciu, nepotrebujete veľa času na to, aby ste ho pripravili na stôl, avšak jeho chuť nie je taká intenzívna. 

Ako najlepšie uvariť údené mäso

 

 

Môžeme si vybrať z niekoľkých možností.

Varenie v pare:

Ak nepotrebujeme veľa vývaru a chceme lepšie uchovať prirodzenú chuť mäsa, položíme opláchnuté mäso na parák v hrnci s potrebným množstvom vody.

 

 

Varíme na miernom ohni, kým mäso celé nezmäkne.

Na dne hrnca zostane menšie množstvo výrazného vývaru, ktorý môžeme použiť na poliatie a omastenie prílohy.

 

 

Pečenie v rúre:

Ak chceme mäso podávať ako hlavný chod, pečením v pekáči alebo remoske mu dodáme ďalší chuťový rozmer.

Opláchnuté mäso vložíme do pekáča, pridáme rozpolenú neolúpanú cibuľu, korenie, podlejeme a pečieme za občasného podlievania a prelievania vypečenou šťavou domäkka.

So zvyšným údeným mäsom si určite dokážeme poradiť, jednou z možností je nátierka, plnené knedle alebo šunkafleky.

 

 

Stará finta, ako uvariť najlepšie údené

Tohto sa držte a nemôžete sa pomýliť:

Údené  si odvážime, podľa váhy neskôr určíme dobu varenia.

Ak chcete, aby sa údené dalo krásne nakrájať na studené misy, vždy varíme 1 deň dopredu a necháme odležať.

Údené z obchodu umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna.

 

 

Mäso sa lepšie uvarí.

Voda, v ktorej mäso namáčame môže byť ochutená trochou bieleho vína a cesnakom. Ak chcete rýchlejšie odstrániť prebytočnú soľ, pridajte mlieko v pomere 1:1 s vodou.

Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.

Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži.

 

 

Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny.

Ak máme mäsko v sieťke, vareškou ju pred varením uvoľníme, inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.

Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút.

 

 

Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri.

Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).

Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme aj cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list.

Tie varíme s mäsom počas celej doby varu.

Vodu po varení nevylievajte, máte základ na skvelú polievku alebo omáčky!

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes