Možno si poviete, čo môže byť na palacinkách také úžasné a tiež som to nevedela, kým som nevyskúšala toto cesto.
Palacinky sú úžasne jemné a vláčne, fantastické na slano aj klasicky – na sladko.
Vyskúšajte a určite nebudete ľutovať!
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
2 vajcia
300 ml mlieka
150-200 ml perlivej minerálky
Štipku soli
75 ml oleja
Na podávanie:
Šľahačka
Ovocie
Čokoláda
Nutella
Džem
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame v miske.
Necháme pár minút odležať – 10-15 minút.
tento dôležitý na to, aby lepok v múke zmäkol.
Panvicu pred prípravou prvej palacinky potrieme trochou oleja.
Naberačkou dávkujeme cesto.
Potom už panvicu nie je potrebné potierať olejom.
Palacinky podávame na sladko alebo na slano!
Ak chcete extra nadýchané palacinky, bielky ušľahajte zvlášť a až potom pridajte do cesta.
Palacinky podávame s náplňou, ktorú máme radi.
Môžete robiť sladké, ale aj slaní verzie.
Hrnčeková verzia (ešte jednoduchšia)
Toto je skutočne výborný recept na palacinky, ktorý u nás milujú hlavne deti.
Palacinky sú lahodné, veľmi vláčne a jemné.
Sú trochu hrubšie, ale vôbec im to neuberá na chuti, práve naopak.
Potrebujeme:
2 hrnčeky bieleho jogurtu
2 hrnčeky polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
pol lyžičky sódy bikarbóny
2 vajíčka
1 lyžica masla
1 hrnček vody
1/2 hrnčeka mlieka
Štipku škorice – voliteľné
Na podávanie:
Šľahačka
Čerstvé ovocie
Mandlové lupienky
Javorový sirup
Marmeláda
Lekvár
Strúhaná čokoláda na posypanie
Postup:
Príprava cesta je veľmi jednoduchá a rýchla.
Vajíčka vyšľaháme s jogurtom a maslom.
Potom pridáme sypké prísady:
preosiatu múku, prášok do pečiva a sódu.
Nakoniec vmiešame tekuté ingrediencie:
vodu a mlieko.
Vymiešame klasické palacinkové cesto.
Cesto necháme odpočinúť asi 30 minút v chladničke.
Potom dobre premiešame – cesto necháme chvíľu odležať.
Palacinky mažíme na malom množstve oleja ako klasické palacinky.
Podávame s prísadami podľa chuti.
Nám najviac chutia so šľahačkou, domácim lekvárom a čokoládou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)