Najlepší recept na krémový slivkový koláč: Len čo začnú dozrievať, už rozvoniava v našej kuchyni!

Tento koláčiky nie je vôbec zložitý, u nás doma je však top letným dezertom. Len čo začnú rodiť slivky už rozvoniava v našej kuchyni.

Tento koláčiky nie je vôbec zložitý, u nás doma je však top letným dezertom. Len čo začnú rodiť slivky už rozvoniava v našej kuchyni.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

150 g masla

2 žĺtky

3 lyžice kr. cukru

1 bal. prášku do pečiva

...

1 lyžicu kyslej smotany

Štipku soli

Krém:

3 žĺtky

5 bielkov

1 bal. vanilkového pudingu

150 ml kyslej smotany

4 lyžice kr. cukru

1 kg sliviek (umyjeme, zbavíme kôstky a rozpolíme)

Škoricu podľa chuti

5 lyžíc krupice

Postup:

Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, soľou a do tejto zmesi vmiešame zmäknuté maslo. Primiešame žĺtky s kyslou smotanou a uhnetieme cesto – cesto by malo držať spolu, podľa potreby môžete pridať ešte viac kyslej smotany, ak sa cesto príliš melí.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a roztiahneme na plát hrubý asi 0,5 cm a preložíme na vymastený a múkou vysapaný, alebo papierom vysltaný plech (25×35 cm) tak, aby cesto rovnomerne pokrývalo celú plechu. Ak praskne, jednoducho ho opravíme priamo na plechu. Na cesto rovnomerne nasypeme 2 lyžice krupice (tenkú vrstvu ktorá absorbuje šťavu z ovocia. Potom uložíme vrstvu ovocia (ja som použila slivky a uložila som ich rozrezanou stranou nahor), posypeme škoricou a zvyšnonou krupicou (3 lyžice).

Bielky ušľaháme s cukrom na tuhý sneh. Žĺtky zmeišame s pudingovým práškom (puding sa počas pečenia uvarí a zahustí krém) a primiešame aj kyslú smotanu. Potom žĺtkovú zmes opatrne zmiešame s bielkovou a túto hmotu nalejeme na ovocie a uhladíme. Pečieme vo vyhriate rúre pri teplote 170-180 stupňov asi 30-35 minút. Koláčik počas pečenia kontrolujeme, keďže každá rúra pečie inak.

Podávame posypaný cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty