Tento koláčiky nie je vôbec zložitý, u nás doma je však top letným dezertom. Len čo začnú rodiť slivky už rozvoniava v našej kuchyni.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
150 g masla
2 žĺtky
3 lyžice kr. cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kyslej smotany
Štipku soli
Krém:
3 žĺtky
5 bielkov
1 bal. vanilkového pudingu
150 ml kyslej smotany
4 lyžice kr. cukru
1 kg sliviek (umyjeme, zbavíme kôstky a rozpolíme)
Škoricu podľa chuti
5 lyžíc krupice
Postup:
Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, soľou a do tejto zmesi vmiešame zmäknuté maslo.
Primiešame žĺtky s kyslou smotanou a uhnetieme cesto – cesto by malo držať spolu, podľa potreby môžete pridať ešte viac kyslej smotany, ak sa cesto príliš melí.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a roztiahneme na plát hrubý asi 0,5 cm a preložíme na vymastený a múkou vysapaný.
Prípadne preložíme na papierom vysltaný plech (25×35 cm) tak, aby cesto rovnomerne pokrývalo celú plechu.
Ak praskne, jednoducho ho opravíme rukami priamo na plechu.
Na cesto rovnomerne nasypeme 2 lyžice krupice (tenkú vrstvu ktorá absorbuje šťavu z ovocia.
Potom uložíme vrstvu ovocia (ja som použila slivky a uložila som ich rozrezanou stranou nahor).
Posypeme škoricou a zvyšnou krupicou (3 lyžice).
Bielky ušľaháme s cukrom na tuhý sneh.
Žĺtky zmiešame s pudingovým práškom (puding sa počas pečenia uvarí a zahustí krém) a primiešame aj kyslú smotanu.
Potom žĺtkovú zmes opatrne zmiešame s bielkovou a túto hmotu nalejeme na ovocie a uhladíme.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180 stupňov asi 30-35 minút.
Koláčik počas pečenia kontrolujeme, keďže každá rúra pečie inak.
Podávame posypaný cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)