Najlepší recept na krémový slivkový koláč: Len čo začnú dozrievať, už rozvoniava v našej kuchyni!

Tento koláčiky nie je vôbec zložitý, u nás doma je však top letným dezertom. Len čo začnú rodiť slivky už rozvoniava v našej kuchyni.

Tento koláčiky nie je vôbec zložitý, u nás doma je však top letným dezertom.

Len čo začnú rodiť slivky už rozvoniava v našej kuchyni.

 

 

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150 g masla

2 žĺtky

3 lyžice kr. cukru

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kyslej smotany

Štipku soli

Krém:

3 žĺtky

5 bielkov

1 bal. vanilkového pudingu

150 ml kyslej smotany

4 lyžice kr. cukru

1 kg sliviek (umyjeme, zbavíme kôstky a rozpolíme)

Škoricu podľa chuti

5 lyžíc krupice

Postup:

 

Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, soľou a do tejto zmesi vmiešame zmäknuté maslo.

Primiešame žĺtky s kyslou smotanou.

Uhnetieme cesto.

Cesto by malo držať spolu, podľa potreby môžete pridať ešte viac kyslej smotany, ak sa cesto príliš melí.

Cesto preložíme na pracovnú dosku.

Roztiahneme na plát hrubý asi 0,5 cm.

Preložíme na vymastený a múkou vysapaný.

Prípadne preložíme na papierom vysltaný plech (25×35 cm) tak, aby cesto rovnomerne pokrývalo celú plechu.

Ak praskne, jednoducho ho opravíme rukami priamo na plechu.

Na cesto rovnomerne nasypeme 2 lyžice krupice (tenkú vrstvu ktorá absorbuje šťavu z ovocia.

Potom uložíme vrstvu ovocia (ja som použila slivky a uložila som ich rozrezanou stranou nahor).

Posypeme škoricou a zvyšnou krupicou (3 lyžice).

Bielky ušľaháme s cukrom na tuhý sneh.

Žĺtky zmiešame s pudingovým práškom (puding sa počas pečenia uvarí a zahustí krém) a primiešame aj kyslú smotanu.

Potom žĺtkovú zmes opatrne zmiešame s bielkovou.

Túto hmotu nalejeme na ovocie a uhladíme.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170-180 stupňov asi 30-35 minút.

Koláčik počas pečenia kontrolujeme, keďže každá rúra pečie inak.

Podávame posypaný cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay