plny-hrniec_transparent_negativ.png

JAHODOVÝ džem, ktorý milujeme: Bez debaty, toto je najlepší RECEPT pod slnkom – žiadna chémia a zhustne aj bez želírovacieho cukru!

Vynikajúci domáci džem, ktorý robím každý jeden rok, je vynikajúci, bez chémie a vydrží celý rok.

Samozrejme, pokiaľ sa rýchlo nezje. :-)

Potrebujeme:

4 kg jahody

2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)

2 lyžičky kyseliny citrónovej (môžete nahradiť citrónovou šťavou!

2-3 lyžice rumu

Postup:

Jahody si dobre umyjeme a očistíme.

Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.

Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.

Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).

Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom prevaríme dvakrát.

Vždy varíme po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.

Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.

Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.

Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň.

Za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.

Ku koncu pridáme do zmesi aj rum a necháme prevariť,

Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.

Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubka V.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes