Med z púpavy je nielen veľmi chutný, ale aj veľmi prospešný pre zdravie. Málokto tuší, že dokonca povolený aj pri diéte. Áno, ide síce o sladidlo, ale toto sladidlo je v skutočnosti veľmi liečivé. Má vysoký podiel sacharidov. Ale najdôležitejšie je, že obsahuje mnohé vzácne látky a preto podporí telo v správnom fungovaní a aj v zdravom chudnutí.
Účinky púpavového medu
- Podporuje imunitný systém, zlepšuje celkové zdravie organizmu a pôsobí aj ako prevencia rakoviny,
- Pôsobí diureticky – má močopudný účinok, prečisťuje obličky a močové cesty,
- Antiseptické účinky, detoxikuje a odkysľuje organizmus,
- Podporuje tvorbu krvi, prečisťuje krv a cievy, výborný pre ľudí trpiacich anémiou,
- Účinný pri liečbe a prevencii vzniku cukrovky,
- Pomoc pri chrípke, nádche a prechladnutí.,
- Prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam, znižuje vysoký krvný tlak,
- Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt,
- Podporuje zdravú pokožku, zlepšuje hojenie rán a kožných ochorení,
Potrebujeme:
400 ks kvety púpavy
2 ks citrónu
1,5 kg trstinový cukor
1,5 l voda
Postup:
Na jednu dávku medu potrebujeme 400 ks – ideálne takých, ktoré nemusíme umývať. Zberať deň – dva po daždi, na čistom mieste. Jarné kvietky sú na varenie medu najlepšie.
Kvietky sa odtrhnú od stoniek, citróny dôkladne umyjú a nakrájanú na plátky. Kvety aj nakrájané citróny dáme do 1,5 litra vody a necháme zovrieť. Po odstavení zo sporáku zmes necháme odstáť 24 hodín.
Odstátu masu scedíme cez gázu a dobre vytlačíme tekutinu. Pridáme cukor, premiešame a necháme variť
Med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel.
Hotový med naberieme do čistých vyhriatych pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.
Takto pripravený med je pekne hustý a má výbornú chuť. Je účinný pri prechladnutí či proti kašľu. A najlepší na raňajky na maslovom chlebe.