plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší METROVÝ koláč: Nesmrteľná VIANOČNÁ klasika plnená citrónovým krémom!

Metrový koláč je ako stvorený pre hostí – skutočný sviatočný zákusok, ktorý má svoje miesto na vianočnom stole.

Pri príležitosti významných udalostí sa oplatí pripraviť pochúťku v špeciálnych príchutiach – výborne sa hodí kombinácia s citrónovým krémom.

 

 

Vynikajúci recept na legendárny metrový koláč z portálu sobors.

Potrebujeme:

Na krém:

3 vajcia

2 citróny

80 g masla

120 g kryštálového cukru

150 g kukuričného škrobu

Na cesto:

8 vajec

2 dcl oleja

500 g hladkej múky

2 PL nesladeného kakaového prášku

1 PL vody

500 g kryštálového cukru

2 dcl vody

1 balenie prášku do pečiva

1 PL rastlinného oleja

nastrúhanú kôru z 1 citróna (voliteľné)

maslo na vymastenie formy

Na polevu:

 

 

300 g čokolády

60 g masla

Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.

Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu.

 

 

Škrob zmiešame s časťou citrónovej šťavy, kým nezmiznú hrudky.

Do vaječnej zmesi pridáme citrónovú šťavu zmiešanú so škrobom, zvyšnú šťavu, nastrúhanú kôru.

A zamiešame.

 

 

Zmes varíme za stáleho miešania na miernom ohni do zhustnutia.

Hotový krém odstavíme zo sporáka a vmiešame zmäknuté maslo.

 

 

Krém prekryjeme potravinárskou fóliou, aby nezhustol.

Počkáme, kým úplne nevychladne.

 

 

Pripravíme si cesto: oddelíme bielky od žĺtkov.

Žĺtky s cukrom vymiešame do biela.

 

 

Potom pridáme olej (2 dcl), vodu (2 dcl) a vymiešame.

Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, potom ju pridáme k žĺtkovej zmesi.

 

 

Polovicu zmesi nalejeme do inej misky.

Do jednej z misiek pridáme kakao, olej (1 PL) a vodu (1 PL) a premiešame.

 

 

Do druhej zmesi pridáme citrónovú kôru.

Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, potom jednu polovicu pridáme do kakaovej zmesi a druhú polovicu do bieleho (alebo citrónového) cesta.

 

 

Plechy vymastíme maslom, posypeme trochou múky, potom do nich nalejeme cesto a uhladíme.

Potom plechy vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme 40-45 minút.

 

 

Pri pečení sa oplatí použiť test ihlou.

Cesto prikryjeme na mriežke a počkáme, kým vychladne.

 

 

Vychladnutý krém použijeme na zlepenie nakrájaných plátov cesta.

Pri skladaní striedame biele cesto s kakaovým.

 

 

Ak nám ostane krém, rozotrieme ho aj z vonkajšej časti cesta.

Čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad parou a potom ňou potrieme zákusok.

 

 

Dezert vložíme na pár hodín do chladničky a potom servírujeme diagonálne nakrájaný na plátky.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes