plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kúpila som pol kila najlacnejšej tehly a zaliala jednoduchým nálevom: Čo z toho na druhý deň vznikne, zatiahni aj gurmánke syry z drahého obchodu!

Z 500 g tvrdého syra získate 2 poháre najlepšej syrovej pochúťky na svete. ja som kúpila najlacnejší tvrdý syr a na skúšku som spravila len 1 pohár, na druhý deň sa už robila ďalšia dávka. Gurmánska pochúťka ako vyšitá a zároveň aj najlepšia vec na jednohubky.

Potrebujeme:

500 g tvrdého syra

1 a 1/2 citrónu

4 strúčiky cesnaku

1/2 lyžičky celého čierneho korenia

1 lyžica byliniek (provensálske alebo tymián, bazalka, oregano …)

Kúsok pikantnej papriky – nakrájanej na kúsky

1 lyžičku mletej papriky

1 lyžica medu

400 ml slnečnicového oleja

Čierne olivy podľa chuti

Postup:

Pripravíme dva poháre syra podľa dvoch receptov.  Syr nakrájame a citrón dôkladne umyjeme a nakrájame nadrobno, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso a pripravíme si všetky koreniny. Do jedného pohára ide 250 g syra.

Príprava marinády. 1 citrón, štipku červenej papriky, provensálske byliny, pretlačený cesnak a 200 ml oleja zmiešame a nalejeme na syr v jednej nádobe.Uchovávajte v chladničke a nechajte aspoň 24 hodín marinovať! Čím dlhšie, tým chutnejší bude syr.

Na druhý pohár orestujeme nakrájaný cesnak v 200 ml oleja. Potom rozpustíme v oleji med, necháme vychladnúť  pridáme lyžicu červenej papriky, kúsky  citróna, olivy, papriku a bazalku. Zalejte syr marinádou a nechajte rovnakým spôsobom marinovať. Pokiaľ si prajete, môžete experimentovať s rôznymi koreninami. Syry sú výborné ako jednohubky aj do šalátov a najrôznejších slaných pochúťok.

Najlepšie recepty na dnes