Z 500 g tvrdého syra získate 2 poháre najlepšej syrovej pochúťky na svete. ja som kúpila najlacnejší tvrdý syr a na skúšku som spravila len 1 pohár, na druhý deň sa už robila ďalšia dávka. Gurmánska pochúťka ako vyšitá a zároveň aj najlepšia vec na jednohubky.
Potrebujeme:
500 g tvrdého syra
1 a 1/2 citrónu
4 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky celého čierneho korenia
1 lyžica byliniek (provensálske alebo tymián, bazalka, oregano …)
Kúsok pikantnej papriky – nakrájanej na kúsky
1 lyžičku mletej papriky
1 lyžica medu
400 ml slnečnicového oleja
Čierne olivy podľa chuti
Postup:
Pripravíme dva poháre syra podľa dvoch receptov. Syr nakrájame a citrón dôkladne umyjeme a nakrájame nadrobno, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso a pripravíme si všetky koreniny. Do jedného pohára ide 250 g syra.
Príprava marinády. 1 citrón, štipku červenej papriky, provensálske byliny, pretlačený cesnak a 200 ml oleja zmiešame a nalejeme na syr v jednej nádobe.Uchovávajte v chladničke a nechajte aspoň 24 hodín marinovať! Čím dlhšie, tým chutnejší bude syr.
Na druhý pohár orestujeme nakrájaný cesnak v 200 ml oleja. Potom rozpustíme v oleji med, necháme vychladnúť pridáme lyžicu červenej papriky, kúsky citróna, olivy, papriku a bazalku. Zalejte syr marinádou a nechajte rovnakým spôsobom marinovať. Pokiaľ si prajete, môžete experimentovať s rôznymi koreninami. Syry sú výborné ako jednohubky aj do šalátov a najrôznejších slaných pochúťok.