plny-hrniec_transparent_negativ.png

JABLKOVÝ TANEC: Recept pobláznil všetkých hostí – tortu si nikto ani nevšimol, každý chcel len toto!

Ak sa pýtate na najlepší jesenný dezert, tak jednoznačne je to tento!

Výborný recept na jablkový zákusok so smotanovým krémom a veľmi jemnou piškótou.

 

 

Určite si pochutnáte!

Potrebujeme:

Cesto:

130 g pšeničnej múky hladkej

70 g zemiakového škrobu

150 g kr. cukru

100 g masla

70 g margarínu

1 vajce

2 žĺtky

Na jablkovú vrstvu:

 

 

1,5 kg jabĺk

2 polievkové lyžice masla

2 ks vanilkového pudingového prášku

Krém Stracciatella:

0,5 l smotany na šľahanie 30%

 

 

250 g mascarpone

250 g grécky jogurt

0,5 šálky práškového cukru

100 g čokoládových vločiek

5 lyžičiek instantnej želatíny

1/3 pohára vody

Ďalej:

1 ks. citrónové želé

Postup:

Mäkké maslo, margarín a cukor vyšľahajte do peny.

 

 

Bez prerušenia šľahania najskôr pridajte jeden žĺtok po druhom a potom vajce.

Šľahajte ešte niekoľko minút.

Zmiešajte múku, škrob a pridajte do vaječnej hmoty. Dôkladne premiešajte pri najnižšej rýchlosti.

 

 

Cesto rovnomerne navrstvite  na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý je na spodnej strane vystlaný papierom na pečenie.

Cesto je dosť tuhé, takže je najlepšie urobiť to špachtľou.

Vložte do rúry predhriatej na 175 ° C na približne 25 minút a pečte, kým nebude mať svetlo-zlatú farbu (test špáradlom)

Jablková vrstva:

 

 

Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo.

Preneste do hrnca, pridajte maslo a duste na miernom ohni 3-4 minúty.

Pridajte pudingový  prášok a dôkladne premiešajte.

Varte asi 5 minút, kým zmes nezhustne.

Nechajte vychladnúť a potom navrstvite na cesto.

Krém Stracciatella:

 

 

Nalejte želatínu do studenej vody a nechajte ju napučať, potom zahrievaním rozpustíme.

Mascarpone vyšľajte s práškovým cukrom a jogurtom, pridáme aj vyšľahanú smotanu.

Za stáleho miešania pridáme želatínu.

 

 

Nakoniec pridajte čokoládové vločky a tentokrát znovu premiešajte už len ručne, špachtľou.

Hotovú hmotu navrstvite na stuhnutú jablkovú hmotu.

Vložte stuhnúť do chladničky a pred podávaním nalejte na vrch citrónovú želatínu.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes