Najlepší jahodový recept: Vďaka tomuto postupu ostanú jahody červené, chutné a voňavé!

Aby jahody ostali celé a neboli príliš mäkké, v žiadnom prípade by sa nemali variť. Vyskúšajte ich v tomto sirupe, len sa zalejú a ostanú krásne šťavnaté a chutné.

Vďaka tomuto postupu z portálu souspark si pripravíte kompót, ktorým nikto nepohrdne a v zime bude ako príjemný závan leta.

Potrebujeme:

1 kg jahôd

0,9 – 1 kg cukru

1/4 ČL kyseliny citrónovej

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150 g vody

Postup:

1. Na kompót vyberajte radšej menšie a tvrdšie jahody, ktoré sú ale dostatočne zrelé.

2. Dôkladne ich umyte a odstopkujte, ak sú jahody väčšie, môžete ich prekrojiť na polovice. 

3. Pripravíme si sirup.

Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme vodu, pridáme kyselinu citrónovú a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Namiesto kyseliny citrónovej môžeme použiť aj citrónovú šťavu.

Táto kyselina zabráni tmavnutiu a zakaleniu farby. 

4. Jahody zalejeme týmto sirupom a necháme úplne vychladnúť. 

5. Takto jahody pustia šťavu, ale ostanú pevné a celé.

6. Po vychladnutí jahodový sirup scedíme a povaríme ho.

Sirup treba variť asi 15 minút, aby sa z neho neodparila tekutina. 

7. Jahody opäť zalejeme sirupom a znovu necháme vychladnúť.

Tento proces zopakujeme ešte 3 až 4-krát a zakaždým sirup povaríme, aby bol hustejší.

8. Nakoniec prelejeme do hrnca sirup, ale pridáme aj jahody a len ich privedieme do varu (nevaríme). 

9. Nalejeme do sterilizovaných pohárov a uzavrieme ich.

Hotovo. Odložíme na chladné a tmavé miesto, kde ich môžeme skladovať a používať podľa potreby.

Takto isto môžete spracovať aj čerešne, marhule, či jablká. 

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay