plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší jahodový džem podľa rokmi overeného receptu: Bez želírovacieho cukru!

Vyskúšala som aj iné recepty, no tento je najstarší a zároveň aj najlepší!

Tento jahodový džem je skutočne luxusný a pritom je jeho príprava úplne jednoduchá. Recept mám od mojej mamy, pripravujem ho podľa neho každý rok a želírovací cukor nepotrebujem. Chuť tohto džemu je naozaj bezkonkurenčná a míňa sa doslova bleskovou rýchlosťou. Potrebujete len 3 prísady a dodržať tento recept!

Potrebujeme:

4 kg čerstvých jahôd

2 kg kryštálového cukru

2 lyžičky kyseliny citrónovej nie kopcovité

Tento rok som skúšala z menšej dávky a bol tiež výborný:

1000 g jahôd

600 g krupicového cukru

¼ lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

Jahody očistíme a dôkladne umyjeme. Jahody, ktoré sú nahnité do džemu nepridávame. Množstvo cukru môžeme meniť podľa sladkosti jahôd. Ak sú len málo sladké, pridáme viac cukru, ak sú naopak veľmi sladké, môžete množstvo cukru ubrať.

Pripravíme si vandlík, alebo inú nádobu. Na dno uložíme prvú vrstvu jahôd, zasypeme cukor, pokračujeme vrstvou jahôd, opäť cukrom, jahodami a poslednou vrstvou cukru. Zakryjeme a necháme cez noc odležať. Jahody necháme v komore alebo pivnici – na chladnejšom mieste, nedávame však do chladničky.

Na druhý deň dopoludnia zmes premiešame a preložíme na plameň, kde na malom plameni pomaličky zahrievame. Ak chcete jemnejší džem, môžete jahody rozmixovať, ak vám však nevadia väčšie kúsky ovocia, stačí len miešať. Do zmesi pridáme kyselinu citrónovú.

Džem môžeme variť po menších dávkach, alebo aj naraz – v menších dávkach to však ide jednoduchšie (vždy si odoberieme cca 5-6 naberačiek a varím na panvici s vyššími okrajmi). Varíme za stáleho miešania, kým zmes nezačne hustnúť. Konzistenciu džemu pred dovarením otestujeme tak, že na tanierik, ktorý sme si predtým dali do mrazničky, navrstvíme lyžičku džemu – na studenom tanieriku džem hneď vychladne a my tak hneď vidíme, akú má konzistenciu. Ak sa nám teda zdá správne hustý, zložíme z plameňa, ak naopak málo, ešte povaríme.

Ešte horúci džem navrstvíme do čistých pohárov a pevne uzavrieme, sterilizujeme pri teplote 90 stupňov 10 minút. Potom obrátime viečkom nadol, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Najlepšie recepty na dnes