plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší jablkový koláč, aký ste jedli: Kombinácia strúhaného cesta, bohatej jablkovej plnky a krému z neho robí kráľa jablkových koláčov!

Kráľ medzi jablkovými koláčmi….tak by sme mohli nazvať tento fantastický lahodný jablkový koláč s bohatou plnkou a krémom podľa receptu z youtube.

Potrebujeme:

formu s rozmerom 25 x 16 cm

Na cesto:

40 g kryštálového cukru

štipku soli

1 ČL prášku do pečiva

200 g hladkej múky

100 g studeného masla

1 vajce

Na jablkovú plnku:

3 väčšie jablká

40 g kryštálového cukru

1/2 ČL mletej škorice

70 ml vody

Na krém:

500 ml mlieka

70 g kryštálového cukru

2 vajcia

60 g kukuričného škrobu

10 g vanilkového cukru

50 g masla

Postup:

Do misky si nasypeme cukor, prášok do pečiva, soľ, preosiatu múku a všetko dobre premiešame. Potom nastrúhame 100 g studeného masla na hrubom strúhadle, zmiešame, zapracujeme vajce a vypracujeme kompaktné cesto. To rozdelíme na dve nerovné časti, asi 2/3 a 1/3. Každý kúsok cesta zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do mrazničky asi na 30 – 40 minút.

Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Zasypeme ich cukrom, škoricou a dolejeme vodu. Necháme zovrieť a povaríme pod pokrievkou asi 7 minút do mäkka. Následne ich precedíme cez sitko a prejdeme k príprave krému.

Do hrnca si nalejeme 2/3 mlieka a dáme zohriať na sporák. V zvyšnom mlieku si dôkladne rozmiešame kukuričný škrob a v samostatnej miske si vyšľaháme cukor s vajíčkami a vanilkovým cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania prilievame mlieko s kukuričným škrobom. Teraz túto zmes za stáleho miešania nalejeme do hrnca s horúcim mliekom. Uvaríme hustý krém, ktorý prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho vychladnúť.

Pripravíme si plech, resp. hranatú formu, ktorú si vystelieme papierom na pečenie. Väčší kus cesta si na hrubom strúhadle nastrúhame na dno a rovnomerne rozložíme. Na cestovú vrstvu rovnomerne rozložíme jablkovú plnku a celé prikryjeme krémom. Krém uhladíme a navrch nastrúhame menšie cesto. Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 35 – 40 minút.

Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť, dáme dolu okraje formy, aj papier na pečenie a dáme ho ešte minimálne na hodinu vychladiť do chladničky. Najlepšie je však nechať ho vychladiť cez noc. Nakrájame a podávame. Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes