Kráľ medzi jablkovými koláčmi….tak by sme mohli nazvať tento fantastický lahodný jablkový koláč s bohatou plnkou a krémom podľa receptu z youtube.
Potrebujeme:
formu s rozmerom 25 x 16 cm
Na cesto:
40 g kryštálového cukru
štipku soli
1 ČL prášku do pečiva
200 g hladkej múky
100 g studeného masla
1 vajce
Na jablkovú plnku:
3 väčšie jablká
40 g kryštálového cukru
1/2 ČL mletej škorice
70 ml vody
Na krém:
500 ml mlieka
70 g kryštálového cukru
2 vajcia
60 g kukuričného škrobu
10 g vanilkového cukru
50 g masla
Postup:
Do misky si nasypeme cukor, prášok do pečiva, soľ, preosiatu múku a všetko dobre premiešame. Potom nastrúhame 100 g studeného masla na hrubom strúhadle, zmiešame, zapracujeme vajce a vypracujeme kompaktné cesto. To rozdelíme na dve nerovné časti, asi 2/3 a 1/3. Každý kúsok cesta zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do mrazničky asi na 30 – 40 minút.
Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Zasypeme ich cukrom, škoricou a dolejeme vodu. Necháme zovrieť a povaríme pod pokrievkou asi 7 minút do mäkka. Následne ich precedíme cez sitko a prejdeme k príprave krému.
Do hrnca si nalejeme 2/3 mlieka a dáme zohriať na sporák. V zvyšnom mlieku si dôkladne rozmiešame kukuričný škrob a v samostatnej miske si vyšľaháme cukor s vajíčkami a vanilkovým cukrom do peny. Postupne za stáleho miešania prilievame mlieko s kukuričným škrobom. Teraz túto zmes za stáleho miešania nalejeme do hrnca s horúcim mliekom. Uvaríme hustý krém, ktorý prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho vychladnúť.
Pripravíme si plech, resp. hranatú formu, ktorú si vystelieme papierom na pečenie. Väčší kus cesta si na hrubom strúhadle nastrúhame na dno a rovnomerne rozložíme. Na cestovú vrstvu rovnomerne rozložíme jablkovú plnku a celé prikryjeme krémom. Krém uhladíme a navrch nastrúhame menšie cesto. Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 35 – 40 minút.
Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť, dáme dolu okraje formy, aj papier na pečenie a dáme ho ešte minimálne na hodinu vychladiť do chladničky. Najlepšie je však nechať ho vychladiť cez noc. Nakrájame a podávame. Prajeme dobrú chuť!