plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačí jedna lyžička a ste v raji: Toto je ten najlepší čokoládový krém, aký som kedy skúsila – je úžasne nadýchaný!

Perfektný dezert do pohárov, vonia po pomarančoch a chuť neopísateľná - krémová, jemná a fantasticky lahodná.

Perfektný dezert do pohárov, vonia po pomarančoch a chuť neopísateľná – krémová, jemná a fantasticky lahodná. Recept som našla na jednej českej stránke asi 5 rokov dozadu (zaujal ma práve ten opis – stačí jedna lyžička a ste v raji) a hoci si autora už nepamätám, týmto sa mu chcem poďakovať. Táto pochúťka je u nás na stole každý týždeň!

Potrebujeme:

4 žĺtky

2 lyžice medu

1 lyžicu krupicového cukru

120 g kvalitnej horkej čokolády (mala by mať aspoň 60% kakaa)

250 ml smotany na šľahanie

kôru z jedného pomaranča

štipka muškátového orieška

Postup:

Vo vodnom kúpeli začneme šľahať žĺtky s medom, cukrom, muškátovým orieškom a pomarančovou kôrou. Šľaháme, kým nám nevznikne svetlo žltá jednotná penová hmota – trvá to asi 10 minút. Dáme veľký pozor, aby sa hmota nezačala variť. Žĺtkovú hmotu potom zložíme z vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť.

Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke, alebo vo vodnom kúpeli. Necháme trochu vychladnúť a potom zmiešame dohromady so žĺtkovou penou a necháme celkom vychladnúť – sem-tam premiešame. Pri chaldnutí sa môžu vytvoriť v hmote drobné hrudky, ale to vôbec nevadí, výslednému krému to na chuti vôbec neuberie.

Z vychaldenej smotany (priamo z chladničky) ušľaháme tuhú šľahačku a po častiach ju metličkou vmiešame do čokoládového krému – postupujeme tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Navrstvíme do pohárov a necháme v chaldničke dobre vychladiť. Podávame s ovocím, šľahačkou alebo inými obľúbenými prísadami. Ja k nej pridávam len maliny, alebo aj vôbec nič. Je výborná – skutočne malý kúsok raja v pohári!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Miška T.

Najlepšie recepty na dnes