plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najľahší spôsob na výrobu croissantov z domáceho lístkového cesta: Má úžasnú maslovú chuť a je neuveriteľne jemné!

S týmto jednoduchým receptom z youtube si ľahko a rýchlo pripravíte croissanty z domáceho lístkového cesta, ktoré budú vonku chrumkavé a vnútri veľmi jemné.

Potrebujeme:

1 vajce

1 pohár teplej vody (200 ml)

1 pohár teplého mlieka (200 ml)

1/2 pohára oleja (100 ml)

3 polievkové lyžice cukru (40 g)

2 čajové lyžičky soli (10 g)

1 balenie instantného droždia (10 g)

5-6 šálok hladkej múky (550-600 g)

150 g masla

žĺtok

1 lyžička vody

Postup:

Do väčšej misky si nalejeme pohár teplého mlieka, pridáme pohár teplej vody a 3 lyžice cukru.

Pridáme balenie sušeného droždia, prikryjeme a počkáme 5 minút.

 

Zmes dobre rozmiešame a prilejeme olej.

Postupne pridávame múku, soľ a opäť premiešame.

Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od značky. 

Miesime až kým nám nevznikne vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruku.

Cesto prikryjeme fóliou a necháme jednu hodinu kysnúť.

Cesto vyberieme z misy a rukami miesime po dobu 2-3 minút. 

Rozdelíme ho na 10 rovnakých častí, vyformujeme do guliek a vyvaľkáme na veľkosť taniera.

Každú vyvaľkanú vrstvu cesta uložíme na tanier, pomastíme maslom, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote.

Jednotlivé pomastené vrstvy ukladáme na seba.

Poslednú vrstvu nemastíme, cesto prikryjeme fóliou a dáme vychladiť do chladničky na 20-30 minút.

Po vybratí z chladničky vrstvené cesto roztlačíme rukou, posypeme trochou múky a rozvaľkáme na tenko do kruhu.

 Potom ho nakrájame ako pizzu na 16 približne rovnakých trojuholníkov. 

Každý nakrájaný kúsok pevne zrolujeme. 

Rolky dáme na plech, prikryjeme a necháme 15 minút podkysnúť.

V malej miske si zmiešame 1 žĺtok s lyžičkou vody a pred pečením potrieme každý croissant.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200°C po dobu 20-25 minút.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes