plny-hrniec_transparent_negativ.png

1 vajce + 1 polievková lyžica medu: Najlacnejší medový koláč – pripravte si z dvoch dávok naraz!

Existuje veľa medových receptov, ale ponúkame jednu, najjednoduchšiu možnosť, ktorá sa vždy hodí a podľa youtube naň potrebujete minimum prísad.

Potrebujeme:

maslo – 100 g;

vajce – 1 kus;

med – 1 polievková lyžica;

sóda a ocot – spolu1 lyžička;

múka hladá (preosiata)- 280 g.

cukor – postačí 100 gramov

Na prípravu krému potrebujete:

kyslá smotana – 300 ml;

cukor – 100 g;

vanilín podľa chuti.

Postup výroby medového koláča:

Rozpustíme maslo a ochladíme, zmiešame s vajíčkom.

Pridáme cukor a med, vyšľaháme metličkou dohladka.

Pridáme sódu bikarbónu, ocot, premiešajte.

Múku preosejeme a pridáme k hmote, vypracujeme jednotné cesto.

Cesto rozdelíme na 4 časti, vyvaľkáme ich na guľky, zakryjeme igelitom a dáme do chladničky na 30 minút.

Cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 5 mm vyvaľkáme na papieri na pečenie, prenesieme na plech.

Ešte pred pečením obrežeme tak, aby nám vznikol tvar kruhu.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 7 – 8 minút.

Okraje koláčov po upečení oddelíme, necháme vychladnúť. Odrezky sa zomelú na drobky.

Na krém vyšľaháme studenú šľahačku alebo kyslú smotanu s cukrom a vanilkou.

Tip: aby bol krém vzdušnejší a hutnejší, je lepšie nahradiť cukor práškovým cukrom.

Vytvorte koláč tak, že pláty natriete krémom, posypete posýpkou z odrekov a takto vrstvíte, kým neminiete všetky prísady. Okrem namelených odrezkov môžeme medzi pláty cesta a krému nasypať a pomleté orechy.

Najlepšie recepty na dnes