Existuje veľa medových receptov, ale ponúkame jednu, najjednoduchšiu možnosť, ktorá sa vždy hodí a podľa youtube naň potrebujete minimum prísad.
Potrebujeme:
maslo – 100 g;
vajce – 1 kus;
med – 1 polievková lyžica;
sóda a ocot – spolu1 lyžička;
múka hladá (preosiata)- 280 g.
cukor – postačí 100 gramov
Na prípravu krému potrebujete:
kyslá smotana – 300 ml;
cukor – 100 g;
vanilín podľa chuti.
Postup výroby medového koláča:
Rozpustíme maslo a ochladíme, zmiešame s vajíčkom.
Pridáme cukor a med, vyšľaháme metličkou dohladka.
Pridáme sódu bikarbónu, ocot, premiešajte.
Múku preosejeme a pridáme k hmote, vypracujeme jednotné cesto.
Cesto rozdelíme na 4 časti, vyvaľkáme ich na guľky, zakryjeme igelitom a dáme do chladničky na 30 minút.
Cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 5 mm vyvaľkáme na papieri na pečenie, prenesieme na plech.
Ešte pred pečením obrežeme tak, aby nám vznikol tvar kruhu.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 7 – 8 minút.
Okraje koláčov po upečení oddelíme, necháme vychladnúť. Odrezky sa zomelú na drobky.
Na krém vyšľaháme studenú šľahačku alebo kyslú smotanu s cukrom a vanilkou.
Tip: aby bol krém vzdušnejší a hutnejší, je lepšie nahradiť cukor práškovým cukrom.
Vytvorte koláč tak, že pláty natriete krémom, posypete posýpkou z odrekov a takto vrstvíte, kým neminiete všetky prísady. Okrem namelených odrezkov môžeme medzi pláty cesta a krému nasypať a pomleté orechy.