plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjemnejšie šišky pod slnkom!

Nadýchané a vláčne cesto na prípravu tých najlepších šišiek pod slnkom.

Nadýchané a vláčne cesto na prípravu tých najlepších šišiek pod slnkom.

Potrebujeme:

500 ml mlieka

2 vajec

125 g zmäknutého masla

2 lyžice cukru

1/2 lyžičky soli

11 g sušeného droždia

½ šálky teplej vody

Hladkú múku – tú je potrebné pridávať podľa konzistencie cesta (ja som použila cca 400 – 450 g)

Postup:

Mlieko zmiešame s vodou (obe by mali byť teplé alebo aspoň vlažné). Pridáme kvasnice, cukor a počkáme 15 minút, kým vyjde kvások. Potom pridáme vajcia a zmäknuté maslo. Nakoniec pridáme aj soľ a postupne do zmesi vmiešavame múku. Miešame lyžicou.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a miesime – postupne pridávame múku tak, aby cesto nebolo príliš mäkké, ale nie príliš husté. Cesto by malo byť pružné a nelepivé. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 1,5 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom môžeme začať s vytváraním šišiek.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrajujeme z cesta jednotlivé kruhy a vo vnútri každého urobíme otvor pomocou rúčky varechy. Takto pripravené šišky necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potom šišky jednoducho vyprážame v rastlinnom oleji a prebytočný tuk odstránime pomocou obrúska. Podávame s marmeládou, tvarohovou náplňou alebo Nutellou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vkusnie-retepti

Najlepšie recepty na dnes