Po čerstvé pečivo nemusíte ráno utekať do pekárne. Hlavne teraz, keď je kvôli koronavírusu najbezpečnejšie ostať doma! Napečte si ho radšej doma. Tento recept je veľmi jednoduchý a rožteky sú ako vatička!
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
60 g kryštálového cukru
15 – 20 g čerstvého droždia (alebo 3-5 g sušeného)
190 g teplého mlieka
30 g zmäknutého masla
3/4 ČL soli
Voliteľná náplň
džem
cukor so škoricou
hrozienka
Postup:
Do teplého mlieka si nadrobíme čerstvé droždie a rozmiešame. Pridáme štipku cukru, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme asi 10 minút stáť.
Do veľkej misky si preosejeme múku, v strede urobíme jamku a do nej nalejeme mlieko s droždím. Pridáme soľ a vymiesime cesto (asi 5 – 7 minút). Cesto roztiahneme do placky a navrch natrieme zmäknuté maslo. Zapracujeme maslo do cesta.
Keď je maslo dobre zapracované, dáme si na dno hrnca trochu oleja, vymastíme a cesto vložíme dnu. Prikryjeme pokrievkou a necháme na teplom mieste asi hodinu nakysnúť.
Nakysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a potom na menšie kúsky. Zo všetkých kúskov vyformujeme guľôčky a dáme ešte na chvíľu podkysnúť pod utierku. Guľôčky postupne po jednom rozvaľkáme a naplníme ľubovoľnou náplňou.
Preložíme jeden kraj, druhý kraj a zavinieme. Rožky ukladáme vedľa seba na vymastený plech. Plech s rožkami prikryjeme a necháme podkysnúť ešte 20 minút.
Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov, rožky odokryjeme a pečieme asi 25 minút. Hotové rohlíčky posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!