plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjemnejšie rožteky ku kávičke: Pripravte ich hneď z dvojitej dávky, to cesto je ako vatička!

Po čerstvé pečivo nemusíte ráno utekať do pekárne.

Po čerstvé pečivo nemusíte ráno utekať do pekárne. Hlavne teraz, keď je kvôli koronavírusu najbezpečnejšie ostať doma! Napečte si ho radšej doma. Tento recept je veľmi jednoduchý a rožteky sú ako vatička!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

60 g kryštálového cukru

15 – 20 g čerstvého droždia (alebo 3-5 g sušeného)

190 g teplého mlieka

30 g zmäknutého masla

3/4 ČL soli

Voliteľná náplň

džem

cukor so škoricou

hrozienka

Postup:

Do teplého mlieka si nadrobíme čerstvé droždie a rozmiešame. Pridáme štipku cukru, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme asi 10 minút stáť.

Do veľkej misky si preosejeme múku, v strede urobíme jamku a do nej nalejeme mlieko s droždím. Pridáme soľ a vymiesime cesto (asi 5 – 7 minút). Cesto roztiahneme do placky a navrch natrieme zmäknuté maslo. Zapracujeme maslo do cesta.

Keď je maslo dobre zapracované, dáme si na dno hrnca trochu oleja, vymastíme a cesto vložíme dnu. Prikryjeme pokrievkou a necháme na teplom mieste asi hodinu nakysnúť.

Nakysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a potom na menšie kúsky. Zo všetkých kúskov vyformujeme guľôčky a dáme ešte na chvíľu podkysnúť pod utierku. Guľôčky postupne po jednom rozvaľkáme a naplníme ľubovoľnou náplňou.

Preložíme jeden kraj, druhý kraj a zavinieme. Rožky ukladáme vedľa seba na vymastený plech. Plech s rožkami prikryjeme a necháme podkysnúť ešte 20 minút.

Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov, rožky odokryjeme a pečieme asi 25 minút. Hotové rohlíčky posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!

 

Najlepšie recepty na dnes