Vynikajúci recept na preníky, ktoré sú mäkké odkedy ich napečiete až kým sa nezjedia – dajú sa jesť hneď aj o týždeň, či na vianoce. Najlepší recept, aký som kedy skúsila, robím ich 10 rokov.
Potrebujeme:
250 g palmarín
150 g med
200 g cukor práškový
100 ml voda
600 g múka hladká
2 ks vajcia celé
2 ČL sóda bikarbóna
2 ČL škorica mletá
2 ČL klinčeky drvené
3/4 bal. prášok do perníka
Postup:
Palmarín, med, cukor a vodu všetko spolu nechať rozpustiť v hrnci,a nechať vychladnúť, vlažné naliať do múky.
Vymiešat v mise cesto, je dost riedke až sa leje.
Necháme ho cez noc v chladničke (alebo min 10 hodín) a cesto stuhne.
Rozvalkať a vykrajovať formičkami, piecť 7-8 min na 180 stupňov(nie viac a nie memej!).
Pred pečením potrieť žĺtkom s mliekom.
Nepiect dlhšie!! Uchovávať v mikroténovom sáčku a v dóze alebo krabici.