plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjemnejšia pudingová vianočka pod slnkom: Pridajte do cesta aj túto prísadu a ostane vláčna a mäkučká dlho predlho!

Výborné cesto na vianočku s pudingom, môžete ju naplniť čímkoľvek, čo budete mať doma. Je fantastická a dlho vláčna!

Výborné cesto na vianočku s pudingom, môžete ju naplniť čímkoľvek, čo budete mať doma – hrozienka, lekvár, džem, mak. Je fantastická a dlho vláčna!

Potrebujeme:

900 g hladkej múky

1 kypriaci prášok do pečiva

5 lyžíc oleja, z

3 bielky

Kvások:

500 ml teplého mlieka

1 a 1/2 kocky kvasníc

100g práškového cukru

Rum – na ten nezabudnite

Náplň:

500 ml mlieka,

2 bal. čokoládového pudingu

1 lyžicu kakaa

300 g práškového cukru

250 g masla

2 hrste mletých orechov

3 žĺtky na potretie

Postup:

Vo väčšej mise vymiešame hutnejšie cesto z múky, kypriaceho prášku, oleja, kvásku a nakoniec pridáme z 3 bielkov vyšľahaný sneh. Cesto odložíme na 1 hodinu na teplé miesto a necháme vykysnúť. Do cesta nezabudnite pridať aj trochu rumu, ja som nikdy nechápala, prečo ho babička pridáva do každého cesta, no keď som porovnala moje a jej pečivo, pochopila som. Cesto je omnoho vláčnejšie, jemnejšie a dlho vydrží krehké.

Z mlieka, pudingových práškov, kakaa a práškového cukru si uvaríme hustý puding. Zmäknuté maslo ušľaháme do nadýchanej konzistencie a pridáme aj orechy. Po lyžičkách primiešame do vychladnutého pudingu.

Keď je cesto vykysnuté, cca po 1 hodinke, rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Každú časť postupne vyvaľkáme na tenko (cca 30×30 cm)a natrieme tenkú vrstvu pudingu cca, 1 až 2 lyžice, rozotrieme po celej ploche a zrolujeme na tenkú roládku. Zapletáme 2 takto pripravené roládky spolu. Preložíme do podlhovastej formy – srnčí chrbát vystlanej papierom, alebo vymastenej tukom. Každú vianočku potrieme žĺtkom. Pečieme pri 180°C asi 30 minút do zlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes