Veľa ľudí má k pečienke odpor pre jej špecifický pach alebo konzistenciu, keď je nesprávne pripravená. Ale my vám prezradíme spôsob, ako pripraviť pečienku tak, že ju zjedia aj jej zarytí odporcovia.
Tieto triky z portálu napadovy.blog vám zabezpečia, že bude pečienka extra jemná a voňavá!
Pečienka obsahuje veľa prospešných látok pre naše zdravie a preto by sme ju nemali z jedálnička úplne vyškrtnúť. Tieto rady a recepty vám zaručia, že bude všetkým chutiť…
Základná pečienka
Tento klasický recept spočíva v tom, že sa pečienka krája na veľmi tenké prúžky, nakorení sa a potom sa nechá odležať v chladničke.
Potrebujeme:
500 g pečienky
1/2 ČL čierneho korenia
1 – 2 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
1 veľkú cibuľu
2 PL olivového oleja
Postup:
Dbáme na to, aby sme pečienku dobre umyli a nakrájali na veľmi tenké prúžky. Tie vložíme do misky, kde ich okoreníme a pridáme cesnak. Dobre premiešame, dôkladne zakryjeme a necháme v chladničke stáť asi 15 – 20 minút.
Potom ju vyberieme, na panvicu dáme olivový olej a všetky prúžky pečienky orestujeme. Nakoniec osolíme
Pridáme nakrájanú cibuľu a keď je cibuľa priehľadná, odstavíme zo sporáka. Hotovo, môžeme ju servírovať.
Táto metóda je jednoduchá a zabezpečí, že pečienka bude naozaj chutná. Vďaka tomu, že je nakrájaná na tenké prúžky absorbuje oveľa viac chuti a vonia lákavo.
Filety z pečene (marinované v mlieku)
Pri tejto metóde docielite maximálnu jemnosť pečienky.
Potrebujeme:
500 g pečienky
2 strúčiky cesnaku
240 ml mlieka
1/2 ČL korenia a byliniek podľa vkusu
2 cibule
soľ podľa chuti
2 PL olivového oleja
Postup:
Pečienku dáme do misky, pridáme koreniny, bylinky a dobre premiešame. Následne ju zalejeme mliekom a vložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby pečeň z mlieka vyberieme a umyjeme. Potom ju ešte osušíme papierovými utierkami.
Na panvicu dáme olej a rozohrejeme na strednom ohreve. Pridáme pečienku a smažíme ju z každej strany asi 1 – 2 minúty. Ku koncu prípravy osolíme.
Vyberieme ju na tanier a na tú istú panvicu vložíme cibuľu nakrájanú na prúžky. Vložíme k nej pečienku, aby dostala ešte lepšiu chuť a môžeme servírovať.
Pri tejto metóde je rozhodujúci čas marinovania. Aby ste ešte zvýraznili jej chuť, môžete ju nechať namočenú v mlieku až do druhého dňa.
Pečienka v omáčke z bieleho vína
Potrebujeme:
500 g pečienky
1 pohár bieleho vína
2 PL octu
1 veľkú cibuľu
1 – 2 paradajky
nakrájanú petržlenovú vňať
2 strúčiky cesnaku
olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava
Pečienku umyjeme a nakrájame na 2 cm veľké kúsky.
Všetko kúsky dáme do nádoby, do ktorej nalejeme ocot, pridáme cesnak, soľ, korenie a dobre premiešame.
Vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po uplynutí tejto doby si na panvicu pridáme olej a dáme orestovať cibuľu.
Panvicu necháme na miernom ohni, kým nie je cibuľa do istej miery priehľadná.
Pridáme nakrájanú paradajku, petržlenovú vňať a ešte pár minút restujeme.
Po 2 minútach pridáme pečienku a ak pustila šťavu, necháme ju restovať, až kým sa všetka šťava neodparí.
Je dôležité nechať pečienku priľnúť k panvici, čo spôsobí, že skaramelizuje a zvýrazní chuť. Potom pridáme pohár vína a oheň stíšime.
Dôležitým krokom je jemné miešanie, kým sa časť vína neodparí, čo môže trvať 8 – 10 minút.
Po čase trochu ochutnáme a podľa potreby osolíme alebo okoreníme. Hotovo.
Môžete ju servírovať s obľúbenou prílohou.
Vyskúšajte niektorý z hore uvedených spôsobov prípravy a uvidíte, že takto pripravená pečienka má zrazu úplne iný gastronomický rozmer. Prajeme dobrú chuť!